Over 140 drept i gigantisk operasjon i Irak

Både amerikanske og irakiske styrker deltar i en gigantisk militæroperasjon i opprørsbyen Tal Afar i Nord-Irak. Minst 140 opprørere skal være drept de siste to dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem irakiske soldater er drept og to såret i den samme perioden.

Aksjonen i Tal Afar har vært ventet i mange uker. Både fra luften og bakken ble det gjennomført angrep i dag.

Soldater gikk dessuten fra hus til hus og lette etter opprørere, mens militærkjøretøyer jevnet en rekke bygninger med jorden i det andre forsøket på å tømme byen for militante opprørere.

Den gamle byen med sine trange og kronglete gater ligger bare ti mil øst for den syriske grensen og 42 mil nordvest for Bagdad. Så sent som i fjor ble byen tømt for opprørere, men da de amerikanske styrkene trakk seg tilbake, kunne opprørerne igjen innta byen.

– Jeg skjønner nå hvorfor terroristene valgte denne byen. Det er som en stor trakt inn i døden, sier en amerikansk sersjant til nyhetsbyrået AP.

Sender terrorister

Det var den irakiske statsministeren Ibrahim al-Jaafari som klokken 02 natt til lørdag kunngjorde at den voldsomme militæroperasjonen var satt i gang.

De fleste innbyggerne i byen har kulturelle og etniske bånd til nabolandet Tyrkia i nord og er for det meste sunnimuslimer. Etter at Saddam Husseins regime falt, har imidlertid byen blitt ledet av en lokal sjiamuslimsk regjering og politistyrke.

FULL KRIG: Tal Afar blir omtalt som en stor trakt inn i døden av amerikanske soldater. Storoffensiven raser i den irakiske byen. Foto: Scanpix
FULL KRIG: Tal Afar blir omtalt som en stor trakt inn i døden av amerikanske soldater. Storoffensiven raser i den irakiske byen. Foto: Scanpix Vis mer

Lørdag ettermiddag var til sammen 48 opprørere pågrepet. Forsvarsminister Saadoun al-Dulaimi fortalte videre at de siste to dagene er 141 «terrorister» drept og nesten 200 skadd. Han opplyste videre at han regnet med at operasjonen ville vare i tre sammenhengende dager.

– Jeg er lei for å si det, men istedenfor å sende medisiner til oss, sender våre arabiske naboer terrorister inn i landet vårt, sa al-Dulaimi med et tydelig stikk til sine naboland.

Fant 18 døde

I byen Iskandariya som ligger litt sør for Bagdad, ble det lørdag gjort nok en grufull oppdagelse. 18 lik ble funnet. Alle hadde håndjern på og var blitt skutt og drept. De drepte skal være ofre for hevnaksjoner som blir mer og mer vanlig de siste ukene.

Både sjiamuslimske og sunnimuslimske dødsskvadroner gjennomfører daglige hevnaksjoner mot sine religiøse motstandere. 

(ANB-AP)