Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 1500 barn anmeldt for seksuelle overgrep. 223 av dem var under 13 år

- Det er umulig å være overgriper som treåring.

KRITISK: Psykologiprofessor Thore Langfeldt mener at anmeldelsene fungerer mot sin hensikt. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK
KRITISK: Psykologiprofessor Thore Langfeldt mener at anmeldelsene fungerer mot sin hensikt. ILLUSTRASJONSFOTO: SHUTTERSTOCK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2012 til 2015 ble 1529 barn under 18 år anmeldt for seksuelle overgrep, viser tall fra Kripos. Professor Thore Langfeldt er rystet over at barn i barnehagealder kriminaliseres.

- Dette er moralsk panikk og hysteri. Dette fungerer mot sin hensikt. Barn blir kriminelle av å få en kriminell identitet, sier Thore Langfeldt, professor i klinisk psykologi, til P4.

223 av de anmeldte barna var tolv år gamle eller yngre. I all hovedsak dreier det seg om hendelser der begge partene er under 18 år. «Et par» av barna som er tatt med i statistikken, er i barnehagealder.

- Det er helt umulig å være overgriper som en treåring. Det finnes mange barn som leker doktor og andre lignende leker hvor de voksne da dessverre definerer dette som et overgrep, sier Langfeldt.

- Disse barna har ingenting hos politiet å gjøre. Det er skummelt å kriminalisere barn så tidlig. Det er rett og slett det verste jeg har hørt noen gang. Jeg tror dessverre naboforeldre og andre voksne har en altfor lav terskel når barn anmeldes, sier Langfeldt.

Hos Kripos forstår man kritikken, og understreker at det finnes alternativer til anmeldelse - som å kontakte politiet og heller bli henvist videre.

NTB. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!