Over 1500 døde i jordskjelv

Dødstallet stiger etter jordskjelvet på Taiwan i natt. Minst 1500 er omkommet og nærmere 4000 skadd i skjelvet, som var kraftigere enn det som rammet Tyrkia i august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var kaotiske scener i Taipei og andre byer på øya da dagslyset kom etter nattens voldsomme skjelv.

Rundt 30 000 bygninger er ødelagt, og minst tusen mennesker skal være innesperret i ruinene. Over 3500 ble trolig skadd i jordskjelvet.

Flere barn ble dratt fram av ruinene mens panikkslagne mennesker kledt bare i pyjamas eller delvis påkledt virret rundt i gatene mellom ambulanser og brannbiler. Det ble meldt om branner flere steder i hovedstaden.

Kraftigere enn i Tyrkia

Særlig byene Nantou, Taichung og Zhangua i nærheten av episenteret midt på øya var hardt rammet. I Taichung var det registert 232 døde, og i Nantou 335.

Jordskjelvet var det sterkeste i Taiwan på nesten 100 år.

Rystelsene kunne merkes godt på det kinesiske fastlandet på den andre siden av Taiwan-stredet. Så langt unna som i Hongkong kjente folk skjelvet.

Frankrikes nasjonale jordskjelvsenter i Strasbourg meldte at skjelvet hadde en styrke på 8,1 på Richter-skalaen, mens en amerikansk målestasjon meldte at det målte 7,6, noe som innebærer at skjelvet var «et kraftig og potensielt ødeleggende skjelv», ifølge U.S. Geological Survey.

Det katastrofale jordskjelvet i Tyrkia i august målte 7,3 på Richter-skalaen.

12 etasjes bygg

I Taipei raste blant annet et 12 etasjers bygg sammen som et korthus.

Minst ti mennesker ble reddet ut av hotellet i den øveste etasjen, mens flere skal være begravd under ruinene.

En innbygger sa at to skoler var rast sammen, og at flere elever oppholdt seg i en av dem. En vinfabrikk i det sentrale Taiwan der skjelvet var sterkest, skal ha eksplodert.

Ifølge statlig radio var 6 millioner mennesker over hele landet uten strøm etter at en kraftlinje falt ned i Taipei. Taipei lå tirsdag morgen i mørket. Myndighetene har utstedt varsel om flodbølge-fare.

Kinas president Jian Zemin tilbød øyeblikkelig assistanse til dem som er rammet av skjelvet.

President Lee Teng-hui oppfordret folk til å være rolig og lovte rask hjelp til alle som er rammet.

Midt på natten

Skjelvet inntraff klokken 01.47 natt til i dag lokal tid. Episenteret var i Nantou, et seismisk urolig område i det sentrale Taiwan.

Hovedskjelvet ble fulgt av minst 1.000 etterskjelv, det sterkeste på 6,8 på Richterskalaen. Ekspertene advarte om at nye etterskjelv med styrke opp til 6 kunne ventes i flere uker framover.

Etterhvert som myndighetene i det tett befolkede landet får oversikt, er det ventet at dødstallene vil stige kraftig. De største skadene så ut til å være i de sentrale delene av landet, der skjelvet var sentrert.

Vitner fortalte om bygninger som raste sammen, gjenstander som falt ut av leiligheter og folk som flyktet ut på gatene. Byen Taichung er blant de hardest rammede.

Mange bygninger er falt sammen, og det er skader på veiene og annen infrastruktur, sier Taichungs ordfører Liao Yunglai.

Redningsmannskaper er i arbeid og et redningssenter er etablert, fortalte han og la til at skjelvet var det sterkeste han hadde opplevd.

(NTB-Reuters-AFP)

DØDSTALLENE STIGER: Omfanget av jordskjelvet i Taiwan i natt er foreløpig ikke klart.