Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 16 000 tok til gatene for å demonstrere mot rasisme

Stormarkering utenfor Stockholm.

STORT OPPMØTE: Politiet antar at rundt 15-20 000 mennesker møtte opp til markeringer mot rasisme utenfor Stockholm. Foto: Politiet
STORT OPPMØTE: Politiet antar at rundt 15-20 000 mennesker møtte opp til markeringer mot rasisme utenfor Stockholm. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke ble to personer knivstukket da en gruppe nynazister gikk til angrep på en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp utenfor Stockholm.

Som svar på angrepene har svenskene tatt til gatene, og i helga har det blitt arrangert antirasismedemonstrasjoner over hele landet. Hovedarrangementet i Kärrtorp måtte i dag flyttes en idrettsarena fordi over 16 000 mennesker dukket opp.

Også en rekke kjente personer har dukket opp under markeringen, som arrangeres av nettverket linje 17. Politikere som ønsket å delta ble bedt om å ta taxi til arrangementet av sikkerhetsmessige grunner. Stefan Löfven, leder for soialdemokratene, var også tilstede.

- Det er viktig å manifestere og ta til orde for solidaritet og demokrati, sier han til Expressen.

Mye politifolk I 12-tida var drøyt 100 politifolk på plass i området for at folk ikke skulle være redd for å ta med seg barn på arrangementet.

- Det er vel det som er tanken med en manifestasjon, at alle uansett alder og kjønn skal kunne være med. Vi har ingen begrensninger på dette, sier polititalsmann Kjell Lindgren.

Han peker på logistikkproblemene som den største utfordringen.Politiet har også søkt gjennom området med bombehunder etter.

- Vi gjør en rekke tiltak ved et slikt arrangement, akkurat som vi gjør med fotball, artistopptredener eller tilsvarende. Vi er naturligvis i området i god tid for å sikre at det fungerer så godt som mulig og at sikkerheten er i orden, sier Lindgren.

15-20 000 Like etter klokka 15 begynte demonstrantene å bevege seg hjemover.

- Oppsummert tenker jeg at det var en stor gruppe, mellom 15 og 20 000 mennesker, som gjorde det de skulle uten problemer, sier Lindgren.

Tre nynazister har blitt arrestert etter hendelsen forrige uke. Angriperne kastet flasker, stein og fyrverkeri, sier Jenny, som ble vitne til hendelsen.

- Vi hadde akkurat begynt da jeg hørte folk rope «Nå kommer de!». Da så jeg en gruppe på kanskje 30 svartkledde personer som kastet flasker, stein og fyrverkeri og angrep mennesker lengst bak, forteller hun.

ANGREPET: En gruppe høyreekstreme gikk forrige helg til angrep mot en gruppe som demonstrerte mot rasisme. To ble knivstukket. Foto: Hampus Andersson / TT / NTB scanpix
ANGREPET: En gruppe høyreekstreme gikk forrige helg til angrep mot en gruppe som demonstrerte mot rasisme. To ble knivstukket. Foto: Hampus Andersson / TT / NTB scanpix Vis mer