Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 160 demonstranter arrestert

Krigsmotstandere over hele USA blokkerte trafikken og offentlige bygninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn 200 personer er så langt arrestert i forbindelse med demonstrasjoner mot Irak-krigen i USA, melder nyhetsbyrået Reuters. Demonstrasjonene onsdag markerer femårsdagen for invasjonen av Irak.

Flere offentlige bygninger og etater ble mål for demonstantene, som blant annet forsøkte å få den amerikanske skatteetaten i Washington D.C. til å stenge, for å sette et fokus på kostnadene ved krigen. 32 personer ble arrestert her, mens 30 andre ble arrestert utenfor kongresskontorer.

De fleste arrestasjonene ble imidlertid foretatt i San Francisco i California; mer enn hundre personer ble arrestert etter å ha demonstrert i gatene.

Ifølge en politimann ble 101 personer arrestert for å ha brutt seg inn på andres eiendom, for å ha motsatt seg arrest og for å hindre trafikken.

Blokkerte militært rekrutterings-senter

20. mars 2003 invaderte USA Irak, og krigføringen har altså vart i fem år. Rundt 4000 amerikanske soldater har mistet livet, mens det er uklart hvor mange irakerer som er drept. President George W. Bush beskriver krigen som en suksess.

Det har allerede blitt gjennomført flere demonstrasjoner mot krigen rundt om i USA de siste dagene.

Ved Washingtons National Mall gikk demonstrantene rundt med opp-ned amerikanske flagg som et tegn på at de er misfornøyde med situasjonen. Senere ble trafikken blokkert rundt i byens forretningsdistrikt.

BLOKKERTE GATENE: Demonstranter kledd som fanger har lenket seg sammen og blokkert gatene i San Francisco onsdag. Her arresterte politiet 101 personer i forbindelse med demonstrasjonen. Foto: ERIN SIEGAL/REUTERS/SCANPIX
BLOKKERTE GATENE: Demonstranter kledd som fanger har lenket seg sammen og blokkert gatene i San Francisco onsdag. Her arresterte politiet 101 personer i forbindelse med demonstrasjonen. Foto: ERIN SIEGAL/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Demonstranter kastet også maling på bygningen der avisa The Examiner og selskapet Bechtel National Inc, som har hatt store rekonstruksjonsoppdrag i Irak, holder til.

Politiet i Boston pågrep fem demonstranter som blokkerte et rekrutteringssenter for militæret. Demonstrantene lå på fortauet, blant annet kledd som drepte irakiske sivile og en drept amerikansk soldat.

Bestemødre og t-skjorter

I New York gikk en langt mer rolig demonstrasjon for seg: 30 medlemmer av «Granny Peace Brigade» - bestemødrenes fredsbrigade - samlet seg med strikketøyet sitt på Times Square. Bestemødrene arrangerte også demonstrasjoner i 20 andre byer.

- Vi er her for å vise folk at denne krigen er galskap. Vi skulle aldri ha kommet opp i situasjonen i første omgang, sier den 80 år gamle demonstranten Shirley Weiner.

Også i Cincinatti foregikk det en spesiell protest. Nærmere 4000 t-skjorter, som skal symbolisere de amerikanske soldatene som er drept i Irak-krigen, ble satt opp på et stort stativ, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Krigen er en tragedie

En som velger å bruke pennen til å protestere mot krigføringen i Irak, er FNs tidligere våpeninspektør Hans Blix.

image: Over 160 demonstranter arrestert

I en kommentar i britiske The Guardian torsdag skriver Blix at Irak-krigen er en tragedie både for Irak, for USA, for FN, for sannheten og for menneskenes verdighet, melder NTB.

Blix ledet FNs våpeninspektører som arbeidet i Irak før invasjonen i 2003. Da invasjonen var et faktum, anklaget han USA og Storbritannia for å ha overdrevet hvilken trussel Saddam Hussein utgjorde. Landene viste blant annet til irakiske masseødeleggelsesvåpen, som det i ettertid viste seg ikke å finnes spor etter.

- Irak utgjorde ingen reell eller overhengende fare for noen, skriver Blix i sin kommentar torsdag.

- BUSH SKYLDIG I KRIGSFORBRYTELSER: Det mener denne gjengen som demonstrerer i Chicago.
PÅ WALK OF FAME: Demonstrantene på Hollywood Boulevard vil ha slutt på krigen nå.
STRIKKEPINNEN ER VÅPENET: Caroline Chinlund, medlem av Granny Peace Brigade, deltok i strikke-demonstrasjonen i New York.
ENSOM STEMME: Robert Coleman viser sin støtte til president Bush og krigføringen i Irak i Chicago, Illinois. Tvers over gata demonstrerer krigsmotstanderne.
FØRT BORT: To maskekledte demonstranter i Washington.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media