KRAFTIG VIND: Ekstremværet «Hilde» har blåst en rekke trær over ende, blant annet her i Nord-Trøndelag. Flere av trærne har lagt seg på strømlinjene og har forårsaket strømbrudd. Foto: Martin Hågensen
KRAFTIG VIND: Ekstremværet «Hilde» har blåst en rekke trær over ende, blant annet her i Nord-Trøndelag. Flere av trærne har lagt seg på strømlinjene og har forårsaket strømbrudd. Foto: Martin HågensenVis mer

Over 20 000 er fortsatt strømløse etter ekstremværet «Hilde»

Kraftselskapene håper strømmen vil være tilbake i løpet av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologene bekrefter nå at ekstremværet «Hilde» er over. Vinden har minket til stiv kuling i Trøndelag og på Helgeland, og så langt ser det ikke ut til at noen ble skadet i uværet.

- Vi har ikke fått noen meldinger om personskader. Jeg antar at det skyldes at folk har fulgt politiets oppfordring om å holde seg innendørs mens stormen herjet som verst, sier operasjonsleder Rune Reinsborg i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

I går fryktet man at ekstremværet skulle føre til omfattende materielle skader langs hele kysten fra Trøndelag og nordover.

Politiet har ikke full oversikt over konsekvensene av uværet, men både politiet på Helgeland og i Nord-Trøndelag melder om en rekke trær som har blåst over ende, enkelte småras og flere strømbrudd.

- Vi vet ikke helt skadeomfanget ennå, men ut fra meldingene som er ringt inn til oss, ser den verste perioden ut til å ha vært lørdag kveld. Det ser egentlig greit ut nå, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt til NTB.

Strømløst i Trøndelag I går kveld opplyste Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) at mellom 15 000 og 20 000 var uten strøm i Nord-Trøndelag.

Nå opplyser NTE at rundt 15 000 av kundene fortsatt er strømløse. Det er 2000 færre enn i morges.

EKSTREMVÆRET OVER: Meteorologene melder nå at «Hilde» har minket betraktelig i styrke. Foto: Meteorologisk institutt
EKSTREMVÆRET OVER: Meteorologene melder nå at «Hilde» har minket betraktelig i styrke. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

NTE kan ikke utelukke at flere mister strømmen, og NTE forventer også at flere vil være strømløse i morgen.

- Vi ber folk om å holde god avstand til høyspentledninger som har falt ned. Det er forbundet med livsfare å nærme seg eller berøre høyspentledninger som har falt ned, skriver kommunikasjonsdirektør i NTE, Inge Bartnes, i en e-post til Dagbladet.

Leka og Grong har nå fått tilbake strømmen, mens strømmen er delvis tilbake i Flatanger. Det betyr at det nå er Lierne, Namsskogan og Røyrvik kommuner som er helt uten strøm. Nærøy, Høylandet og Overhalla er fortsatt sterkt berørt.

Rundt 100 personer jobber nå med å få strømmen tilbake.

- Mange vil få tilbake strømmen utover dagen, men vi kan ikke si noe sikkert om når alle har strømmen tilbake, sier Bartnes.

SEND DINE UVÆRSBILDER TIL 2400@dagbladet.no.

6000 fortsatt strømløse på Helgeland I går kveld meldte Helgelandskraft at rundt 12 000 var strømløse på Helgeland. Nå opplyser kraftselskapet at rundt 6000 fortsatt er uten strøm.

UVÆRET HERJET: Sjøen slo inn over havna i Stjørdal i går. Foto: Tor Aage Hansen / NTB / Scanpix
UVÆRET HERJET: Sjøen slo inn over havna i Stjørdal i går. Foto: Tor Aage Hansen / NTB / Scanpix Vis mer

- Det skyldes sannsynligvis at trær har blåst over ende. Trær og andre løse gjenstander kom flyvende gjennom lufta i går kveld. Det var rett og slett farlig å være ute, sier nettsjef Frode Valla i Helgelandskraft til Dagbladet.

Det var områdene som grenser til Trøndelag som ble hardest rammet av uværet.

Nå snør det tett i området, og det er vanskelig å få kartlagt skadeomfanget. Når været letter, vil kraftselskapet prøve å få oversikt over skadene fra et helikopter.

- I løpet av dagen håper vi at alle skal ha fått strømmen tilbake, sier nettsjefen i Helgelandskraft.

Stiv kuling i Trøndelag Vinden har nå minket til liten til stiv kuling på kysten av Trøndelag, med en vindstyrke på rundt 20 meter per sekund. I innlandet av Trøndelag er det vestlig, stiv kuling med en vindstyrke på 15 meter per sekund.

- Vinden har minket en god del sammenlignet med i går kveld og i natt. «Hilde» var svært kraftig, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Vestlandet, Harald Abildsnes.

Kuling også på Helgeland Vinden på kysten og i innlandet på Helgeland har nå minket til liten kuling med en vindstyrke på 12 meter per sekund, melder Vervarslinga for Vestlandet.
 
- Den sterkeste vinden i går og i natt var i kystområdene, forteller meteorologen.

Kortvarig orkan Sent lørdag kveld og tidlig på søndagsnatta feide «Hilde» inn mot de ytterste delene av kysten med en vindstyrke som tilsvarer kortvarig orkan med vindstyrke på 35 meter per sekund.

Lokale vindkast lå på opp mot 50 meter per sekund. Vindkastene ble målt til 49 meter per sekund på Nordøyan fyr i Vikna kommune i Nord-Trøndelag.

STENGTE AV HAVNA: Politiet stengte etterhvert av hele havneområdet i Stjørdal på grunn av ruskeværet. Foto: Tor Aage Hansen / NTB / Scanpix
STENGTE AV HAVNA: Politiet stengte etterhvert av hele havneområdet i Stjørdal på grunn av ruskeværet. Foto: Tor Aage Hansen / NTB / Scanpix Vis mer

På Sklinna fyr i Leka kommune ble de kraftigste vindkastene målt til 44 meter per sekund, og på Ørland på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag til 39 meter per sekund.

Blåser opp igjen Selv om været tydelig har forbedret seg fra i natt, blir det verre igjen i kveld.

Både Trøndelag og Helgeland kan vente seg sterk kuling med en vindstyrke på 20 meter per sekund på kysten, melder Meteorologisk institutt.

ORKAN:  På det verste feide «Hilde» inn over kysten med en vindstyrke som tilsvarer kortvarig orkan. Rød farge indikerer sterk storm og lilla orkan på dette prognosekartet. Foto: Meteorologisk institutt
ORKAN: På det verste feide «Hilde» inn over kysten med en vindstyrke som tilsvarer kortvarig orkan. Rød farge indikerer sterk storm og lilla orkan på dette prognosekartet. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer