Over 20 drept i kamper i Irak

To amerikanske soldater og om lag 20 irakiske militssoldater er drept i kamper i Kufa sør for Bagdad. Til tross for løfter om våpenhvile fortsetter sammenstøtene for fjerde dag på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne ble drept sent søndag kveld; den ene da patruljen han var med i ble utsatt for et bakholdsangrep, den andre da stridsvognen han satt i ble rammet av en rakettdrevet granat, skriver NTB.

Om lag 100 amerikanske soldater skal deretter ha rykket langt inn i Kufa, som ligger like ved den hellige byen Najaf. Ifølge lokale innbyggere rullet amerikanske stridsvogner mot byens viktigste moské, og styrkene støtte sammen med militsen i om lag to timer rundt midnatt. Cirka 30 kulehull og splintskader kunne telles på muren rundt moskeen, ifølge en korrespondent fra nyhetsbyrået Reuters.

Militsskoldatene beskylder amerikanerne for brudd på den fire dager gamle våpenhvilen. «De har ingen respekt for hellige steder eller menneskerettigheter», sa et medlem av militsen, med fornavn Aby Sayf, til AP. «Dette er et brudd på våpenhvilen. Vi forplikter oss, men de gjør det ikke», uttalte han videre.

Amerikanerne hevder imidlertid at de inntok byen for å kartlegge hvor mange medlemmer av al-Sadr's Mehdi-milits som befant seg der og hvor de gjemte seg, melder CNN-korrespondent Guy Raz. I følge en talsmann for de amerikanske styrkene, antok de at militsmedlemmer holdt seg i skjul i nærheten av moskeen og en nærliggende gravlund.

Trebarnsmor drept

Sammenstøtene mellom irakisk milits og amerikanske soldater, skal også ha krevd sivile liv. Trebarnsmoren Hamida Abbad Aouda ble drept da en stein traff huset hun bodde i. Hennes tre barn, en 14-åring, en 9-åring og en 3-åring, ble også skadd. De ble fraktet til sykehus for behandling.

TREBARNSMOR DREPT: Her bodde Hamida Abbad Aouda, som ble drept da en rakett traff huset under nattens sammenstøt. Hennes tre barn ble også skadet.
SØRGER OVER TREBARNSMOREN: Kvinnene i landsbyen sørger og vokter over den døde Hamida Abbas Aouda.
PASSER SKADET NEVØ: En tante kikker inn til nevøen sin, en sjia-muslim som ble skadet under sammenstøtene mellom amerikanske og irakiske soldater.
TIL MINNE OM DE FALNE: Los Angeles-veteranene for fred demonstrerte i går på Santa Monica-stranden, ved å sette opp hvite kors til minne om soldatene som har falt i Irak.