Over 20 drept i Riyadh-eksplosjon

Over 20 mennesker kan ha blitt drept i en kraftig eksplosjon i et boligområde i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen var ifølge innenriksdepartementet i Riyadh trolig en terrorhandling.

Fjernsynskanalen Fox News siterte en amerikansk tjenestemann som sa at «kanskje så mange som to dusin» mennesker mistet livet. Ifølge andre meldinger kunne minst 100 andre, blant dem svært mange barn, ha kommet til skade i eksplosjonen.

Boligområdet ble rammet av «en terrorbombe», het det i en uttalelse fra regjeringen innenriksdepartementet i Riyadh. Eksplosjonen skjedde i nærheten av ambassadeområdene i byen, der det ifølge en lokal sikkerhetstjenestemann bor både saudiarabere og utlendinger.

Muhaya

- Det har inntruffet en større eksplosjon i Muhaya-strøket i den vestlige delen av Riyadh, sa den saudiarabiske sikkerhetstalsmannen. Han bekreftet at dette er et område med mange ambassader og diplomatboliger, men kunne ikke oppgi ytterligere detaljer.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har Muhaya også et stort shoppingsenter som er populært blant mange ansatte ved det saudiarabiske hoff. Slottet i Riyadh ligger ikke langt fra stedet der eksplosjonen lørdag kveld inntraff.

Den arabiske fjernsynsstasjonen al-Arabiya meldte at det kunne høres flere mindre eksplosjoner og skyting etter den store detonasjonen. Ved midnattstider natt til søndag så det ikke ut til at noen utenlandsk ambassade var direkte rammet av disse episodene.

Aksjoner

Lørdagens eksplosjon skjedde omtrent et halvt år etter at selvmordsbombere drepte 35 mennesker, blant dem ni amerikanere, i aksjoner mot bolighus i Riyadh. Fredag meldte USAs ambassade at den ville stenge fra og med lørdag på grunn av fare for terrorangrep.

USA, Canada, Storbritannia og Australia har alle advart sine statsborgere mot å reise til Saudi-Arabia, hvis det ikke er helt nødvendig for dem å dra. Saudi-Arabia har vært regnet som ett av de mest USA-vennlige landene i den arabiske verden.

Sist mandag drepte saudiarabisk politi to militante islamister i muslimenes hellige by Mekka. Politiet beslagla også rakettdrevne granater, sprengstoff og skytevåpen, som ifølge myndighetene i Riyadh trolig skulle brukes til terroraksjoner.

NTB

MINST 100 SKADD: En skadet mann blir tatt hånd om på et sykehus i Riyadh etter eksplosjonen.