Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Notre-Dame

Over 200 år lang tradisjon brytes

Selv ikke naziokkupasjon forhindret den tradisjonelle julemessa i Notre-Dame.

I BRANN: I april sto den over 850 år gamle katedralen Notre-Dame i full fyr. Franske myndigheter har lovet å gjenreise det nasjonale og religiøse symbolet i Paris. Nå er det imidlertid ikke i bruk. Foto: EPA / Ian Langsdon / NTB Scanpix
I BRANN: I april sto den over 850 år gamle katedralen Notre-Dame i full fyr. Franske myndigheter har lovet å gjenreise det nasjonale og religiøse symbolet i Paris. Nå er det imidlertid ikke i bruk. Foto: EPA / Ian Langsdon / NTB Scanpix Vis mer

For første gang på over 200 år skal det ikke holdes midnattsmesse i Notre-Dame i Paris. Brannen i april har satt en stopper for det.

Katedralen greide å holde midnattsmessene gående gjennom to verdenskriger, men i år er tradisjonen avlyst etter at en eksplosjonsartet brann ødela blytaket og kirkespiret den 15. april i år.

- Dette er første gang siden den franske revolusjonen at det ikke vil være noen midnattsmesse, sier sokneprest Patrick Chauvet til AP.

BRANT NED: 15. april brøt det ut en massiv brann i katedralen Notre-Dame i Paris, der blant annet hovedspiret gikk tapt i flammene. Hva skal man gjøre nå? Her er noen av forslagene fra ulike arkitektkontorer. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Flyttes

Notre-Dame er 855 år gammel. Sist gang en midnattsmesse ble avlyst var i 1803.

Selv mens Paris var okkupert av nazistene under andre verdenskrig, ble Kristi fødsel ved overgangen fra julaften til 1. juledag markert i den viktige katedralen.

Årets reserveløsning er at midnattsmessen flyttes til Saint Germain l'Auxerrois, et kvarters gange fra Notre-Dame. Her vil Chauvet forrette gudstjeneste for mange av dem som ellers ville ha besøkt Notre-Dame.

Den to meter høye gotiske skulpturen «Jomfruen fra Paris» fra 1400-tallet ble reddet ut under brannen og vil i år bli stilt ut i Saint Germain.

Taket ga etter

Skulpturen ble funnet uskadd i den mest ødelagte delen av katedralen, der tonnevis med stein kom deisende i gulvet da takkonstruksjonen ga etter.

Det sto om minutter før brannen også ville ødelagt de to steintårnene.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

Paris og resten av Frankrike fulgte vantro den ytterst dramatiske redningsoperasjonen.

På bruene i hovedstaden og langs Seinens bredder sto tusener av gråtende parisere og så at spiret kollapset og at flammene etter kort tid hadde spredd seg til hele taket.

Franske etterforskere uttalte i juni at en brennende sigarett eller en elektrisk feil kan ha ført til brannen. Etterforskerne undersøker fortsatt om det kan være uaktsomhet knyttet til brannen.

Franske myndigheter ønsker å ferdigstille og gjenåpne katedralen innen fem år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media