Notre-Dame

Over 200 år lang tradisjon brytes

Selv ikke naziokkupasjon forhindret den tradisjonelle julemessa i Notre-Dame.

I BRANN: I april sto den over 850 år gamle katedralen Notre-Dame i full fyr. Franske myndigheter har lovet å gjenreise det nasjonale og religiøse symbolet i Paris. Nå er det imidlertid ikke i bruk. Foto: EPA / Ian Langsdon / NTB Scanpix
I BRANN: I april sto den over 850 år gamle katedralen Notre-Dame i full fyr. Franske myndigheter har lovet å gjenreise det nasjonale og religiøse symbolet i Paris. Nå er det imidlertid ikke i bruk. Foto: EPA / Ian Langsdon / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For første gang på over 200 år skal det ikke holdes midnattsmesse i Notre-Dame i Paris. Brannen i april har satt en stopper for det.

Katedralen greide å holde midnattsmessene gående gjennom to verdenskriger, men i år er tradisjonen avlyst etter at en eksplosjonsartet brann ødela blytaket og kirkespiret den 15. april i år.

- Dette er første gang siden den franske revolusjonen at det ikke vil være noen midnattsmesse, sier sokneprest Patrick Chauvet til AP.

Flyttes

Notre-Dame er 855 år gammel. Sist gang en midnattsmesse ble avlyst var i 1803.

Selv mens Paris var okkupert av nazistene under andre verdenskrig, ble Kristi fødsel ved overgangen fra julaften til 1. juledag markert i den viktige katedralen.

Årets reserveløsning er at midnattsmessen flyttes til Saint Germain l'Auxerrois, et kvarters gange fra Notre-Dame. Her vil Chauvet forrette gudstjeneste for mange av dem som ellers ville ha besøkt Notre-Dame.

Den to meter høye gotiske skulpturen «Jomfruen fra Paris» fra 1400-tallet ble reddet ut under brannen og vil i år bli stilt ut i Saint Germain.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer