Over 200 beboere evakuert fra flomtrusler

Kvam sentrum rammet igjen etter storflommen for to år siden. Demning kan briste i Eidsvoll.

 DEMNING BRAST:  Etter storflommen gjennom sentrum i Kvam for to år siden ble det bygd støttemurer for å temme elva Storåa. Det holdt ikke - her er situasjonen i Kvam i etterm,iddag før 113 beboere ble evakuert. Foto: Bård Bårdløkken / NTB Scanpix.
DEMNING BRAST: Etter storflommen gjennom sentrum i Kvam for to år siden ble det bygd støttemurer for å temme elva Storåa. Det holdt ikke - her er situasjonen i Kvam i etterm,iddag før 113 beboere ble evakuert. Foto: Bård Bårdløkken / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 22-tiden i kveld er om lag 200 beboere i Kvam sentrum i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen evakuert fra sine hjem på grunn av truende vannmasser.

- Dette er verre enn flommen for to år siden. Det kommer mer vann nå, sier beboer Olav Klevstadberget til Gudbrandsdølen Dagningen.

Seinest i storflommen i pinse for to år siden ble Kvam sentrum hardt rammet. I kveld viste det seg at sikringsarbeidene som ble gjort etter disse ødeleggelsene ikke har vært sterke nok.

Ved 21-tiden i kveld var også 35 beboere i Holtgrenda i Eidsvoll evakuert  i frykt for at en demning mot den flomdigre elva Vorma skal ryke, melder Eidsvoll Ullensaker Blad.

50-års flom Og i kveld har NVE registert det første målepunktet i Sør-Norge der vannstanden har passert nivået for en såkalt 50-års flom.

 EIDSVOLL I KVELD:  35 beboere i Holtgrenda ved Minnesund i Eidsvoll kommune er evakuert i kveld i frykt for at  demningen i Nord-Fløyta kan briste under vannmassene. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix.
EIDSVOLL I KVELD: 35 beboere i Holtgrenda ved Minnesund i Eidsvoll kommune er evakuert i kveld i frykt for at demningen i Nord-Fløyta kan briste under vannmassene. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix. Vis mer

Den uvelkomne milæpælen ble regisert i nabolaget til Kvam - i elva Frya, som renner ut i Gudbrandsdalslågen.

- Innsjøen Sperilen i Begna-vassdraget er neste område som vil blir rammet av 50-års flom. Det skjer fredag eller lørdag.

- I de store elvene og innsjøene i sørøst vil det stige helt fram til onsdag eller torsdag i neste uke. Først da vil Mjøsa være på sitt høyeste denne gangen. Der tegner det mer til en 20-års flom enn en 50-års flom, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen i NVE til Dagbladet.

Her er NVEs ferskeste flomvarsel for Sør-Norge.

 STORFLOMMEN I 2011: Slik så det ut i Kvam sentrum etter den forrige storflommen i begynnelsen av juni 2011. Arkivoto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix.
STORFLOMMEN I 2011: Slik så det ut i Kvam sentrum etter den forrige storflommen i begynnelsen av juni 2011. Arkivoto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix. Vis mer

Ordfører Olav Røssum (Sp) i Nord-Fron har i kveld hatt et orienteringsmøte med de evakuerte innbyggerne i Kvam sentrum.

— Flere boligfelt er truet av elva og vannmassene. Flere av dem er barnefamilier, sier Røssum til NTB etter møtet.

De evakuerte er innkvartert på campingplasser og moteller i området.

Alt av gravemaskiner og annet utstyr som kan brukes i arbeidet med å begrense flommen var i bruk onsdag kveld.

 ETTER STORFLOMMEN I 2011: 
Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Kvam 12. juni 2011 etter storflommen da, og dokumenterte skadene med eget mobilkamera. Nå kan han ta nye bilder at at sikringstiltakene fra den gang ikke viste seg gode nok. Arkivfoto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix.
ETTER STORFLOMMEN I 2011: Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Kvam 12. juni 2011 etter storflommen da, og dokumenterte skadene med eget mobilkamera. Nå kan han ta nye bilder at at sikringstiltakene fra den gang ikke viste seg gode nok. Arkivfoto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix. Vis mer

— Mange er urolige, men jeg er imponert over hvor godt folk tar det, sier ordfører Olav Røssum.

Elva Veikleåa truer igjen med å bryte ut av løpet sitt og grave seg gjennom sentrum av bygda på tross av sikringstiltak etter storflommen for to år siden.

I Otta lenger sør i Gudbrandsdalen ble et hus løftet av grunnmuren i kveld.

En hybelboer som befant seg i kjelleren kom uskadd fra hendelsen, opplyser Gudbrandsdal politidistrikt. Det var ingen andre personer i huset.

 OG DET SKAL STIGE MER:  Situasjonen på Vallset sør for Hamar i ettermiddag. I kveld er boligområder både nord og sør for Hamar evakuert. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
OG DET SKAL STIGE MER: Situasjonen på Vallset sør for Hamar i ettermiddag. I kveld er boligområder både nord og sør for Hamar evakuert. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix. Vis mer

Tre hus i nærheten er evakuert på grunn av fare for nye ras, melder NTB.

- Stein for harde livet Norges vassdrags- og energiverk (NVE) kom i kveld til Kvam med fire gravemaskiner og dumpere for å forhindre elva fra å grave et nytt løp gjennom bygda.

— Vi kjører på stein for harde livet og håper det skal holde.

- Vi regner med at den store vannføringen vil holde seg i alle fall til utpå dagen i morgen, sier sikringsteknisk fagansvarlig Paul Christen Røhr i NVE til NTB.

 RUDSBYGD I KVELD:   Fra Follebu Bruk i Gausdal ved Lillehammer  onsdag kveld. Elva Gausa går meget flomstor. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix.
RUDSBYGD I KVELD: Fra Follebu Bruk i Gausdal ved Lillehammer onsdag kveld. Elva Gausa går meget flomstor. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix. Vis mer