Over 200 døde djevelrokker skylt i land i Gaza

Men hvordan de havnet der er usikkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt usikkert hva som er grunnen til at over 200 djevelrokker ble skylt i land på en strand i Gaza i går.

Bilder fra nyhetsbyrået AFP viser hvordan palestinske fiskere samler sammen de store fiskene og tar de med seg til markedet.

Ifølge AOL forteller fiskerne i en video lokale media at de ikke har sett djevelrokkene på stranda på seks år.

- Fisken kommer hver mars, men dette er første gang vi har sett dem på seks år. Vi pleide å få dem fra Egypt og frakte dem gjennom tunnelene, noe som var vanskelig og dyrt fordi vi måtte kutte fisken i to. Men i dag har gud gitt dem oss her, sier en av fiskerne.

Han forteller også at fisken selges for litt over 8,5 kroner kiloen på det lokale markedet.

«Interessant fangst» Times of Israel hevder imidlertid at de palestinske fiskerne selv fanget djevelrokkene ute i sjøen, før de trakk dem inn på land og la dem utover stranda.

«Da bilder av rekker av døde rokker på stranda i Gaza ble fotografert av pressen derimot, begynte historien å omdanne seg - fra en stor og interessant fangst på sjøen, til et påstått massedødmysterium», skriver avisa.

TIL MARKEDET: Fiskere frakter de døde fiskene til markedet. Foto: Mohammed Abed / AFP Photo
TIL MARKEDET: Fiskere frakter de døde fiskene til markedet. Foto: Mohammed Abed / AFP Photo Vis mer

Bob Rubin, en av verdens ledende eksperter på rokker, sier til britiske Daily Mail at han aldri har sett noe lignende tidligere.

- Djevelrokker svømmer ofte i store grupper på tusenvis av dyr, og hopper også opp fra vannet og snur i lufta. Ganske så kult. Denne observasjonen synes jeg er veldig rar, og også uvanlig. Jeg har jobbet i California-gulfen, hvor det er masse djevelrokker, og jeg har aldri sett så mange strandede fisk, sier Rubin.

Blod på finnene Rubin påpeker at fiskene ser ut til å ha blod på finnene, eller «vingene», som han sier kan ha kommet fra å ha slått borti noe.

Han understreker at det er vanskelig å si hva som kan ha skjedd uten å ha sjekket gjellene og innholdet i magen på fiskene.

- Høye underjordiske lyder eller elektriske signaler kan ha forårsaket en tilstand av forvirring, men det blir bare gjetning fra min side, sier Rubin.

Døde delfiner De så langt 220 djevelrokkene på stranda i Gaza er ikke de første mengdene døde dyr som skylles i land og får forskere til å klø seg i hodet.

I 2012 ble over 800 delfiner skylt i land langs kysten fra Punta Aguja til Piura i Peru i løpet av få måneder.

I februar i fjor ble 179 delfiner, 108 av dem døde, skylt i land ved Cape Cod i USA. I begynnelsen av mars 2012 havnet over 30 delfiner på en strand i Rio de Janeiro. I dette tilfellet var alle delfinene i live, og ble satt ut i havet igjen.

OVER 200: En politimann ser på de over 200 døde fiskene som har blitt skylt i land på en strand i Gaza. Foto: Mahmud Hams / AFP Photo
OVER 200: En politimann ser på de over 200 døde fiskene som har blitt skylt i land på en strand i Gaza. Foto: Mahmud Hams / AFP Photo Vis mer

Også i Norge så vi i fjor et lignende eksempel, da en strand på Kvænes i Troms over natta plutselig ble fylt med død sild.

- Det er vanskelig å si bastant hva som er skjedd her, men det første som falt meg inn, er at silda kan ha blitt skremt oppover av sei, sa Jens Christian Holst, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen, til Dagbladet.
  

FRAKTES VEKK: Fiskerne forteller at de nesten ikke har sett djevelrokke i området på seks år. Foto: Mohammed Abed / AFP Photo
FRAKTES VEKK: Fiskerne forteller at de nesten ikke har sett djevelrokke i området på seks år. Foto: Mohammed Abed / AFP Photo Vis mer