Innbyggerne i «opprørshovedstaden» Homs har vært hardt rammet helt siden revolusjonen mot Bashar al-Assad startet i mars 2011. I over ett år, har rundt 3000 sivile syrere vært innstengt i gamlebyen i Homs, mens kampene mellom Assad-regimet og opprørerne har rast. I går ble drøyt 600 syrere evakuert. Men mange flere ønsker å rømme byen.
Desperate familier Våpenhvilen i Homs skal nå være forlenget med tre dager, melder en rekke medier. Målet er å få evakuert flere syrere, samt å gi livsnødvendig mat og medisin til syrerne som blir igjen i den raserte gamlebyen.
På grunn av de voldsomme kampene, har det vært så godt som umulig å frakte varer og medisiner inn til befolkningen i det sentrale Homs. Mange har overlevd på å spise gress og oliven. Nå håper mange å bli evakuert fra byen.

- Vi vet at 200 familier, de fleste kristne, ønsker å forlatte det opprørskontrollerte området som ligger i Homs sentrum, sier Khaled Erksoussi, sjef for Syrisk Røde Halvmåne.
Erksoussi sier at 690 personer hittil er evakuert, ifølge nyhetsbyrået Ap. De som hittil er kommet ut er 210 kvinner, 180 barn, 91 menn over 55 år og 130 unge menn, ifølge den britiskbaserte opposisjonsgruppa Syrian Observatyr for Human Rights.

- I dag vil vi fortsette å evakuere sivile syrere, melder en frivillig i Syrisk Røde Halvmåne, ifølge Al Jazeera.
Forhandler i Geneve Representanter for den syriske regjeringen og for de ulike opposisjonsgruppene er nå i Geneve, og spesialutsendingen til FN og Den arabiske liga, Lakhdar Brahimi, håper å få partene sammen - rundt samme bord. Få tror at partene lykkes å bli enige om stort.
Årsaken er at de to sidene er helt uenige rundt Syrias framtid. Det syriske regimet står fast på at president Bashar al-Assad er en del av landets framtid. Opprørerne vil ikke ha noe med Assad å gjøre.

Minst 130.000 mennesker er drept siden opprøret mot Bashar al-Assad startet for snart tre år siden. Nær ni millioner mennesker har flyktet.
