Over 200 personer evakueres etter kjøpesenter-brannen i Bodø

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll over brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Rundt 200 personer i området øst for Hunstadsenteret et lite stykke utenfor Bodø sentrum, blir evakuert som følge av brannen som har pågått i senteret siden rundt klokka 20.00 onsdag kveld.

Ifølge politiet trodde brannvesenet tidlig torsdag mrogen at de hadde klart å få kontroll på brannen, men så blusset den opp igjen.

- De siste tre kvarterene har situasjonen eskalert kraftig, sier Mads Bernhoft, operasjonsleder i Salten politidistrikt til Dagbladet like før klokka 07.00 torsdag morgen.

- Brannvesenet kjemper fremdeles mot brannen, og det er meget stor varmeutvikling. Det er en stor utfordring og i det hele tatt komme i posisjon, sier Bernhoft.

Det er røyken som siver ut av senteret politiet er mest bekymret for, forklarer operasjonslederen.

Det er beboere i området mellom Brekkatuenet og Brekkahaugen som evakueres.

Politiet bruker et massevarslingsystem brannvesenet har. I tillegg går politipartruljer i området fra dør til dør for å få personer ut av husene sine.

De evakuerte skal fraktes til en idrettshall et stykke unna som heter Mørkvedhallen, ifølge operasjonslederen.

Evakuerte først elleve - I samråd med brannvesenet har vi sett oss nødt til å evakuere et boligkompleks som ligger mellom Shell-stasjonen og Jula på grunn av røykutviklingen og vindretningen. Kommunen er forberedt på å transportere dem og finne alternativ losji for de evakuerte i natt, opplyste politiadvokat Øyvind Andre Rengård i Salten politidistrikt til NTB like før klokka 2 natt til torsdag.

Tre timer senere hadde brannvesenet ennå ikke kontroll på den omfattende brannen, over åtte timer etter at den brøt ut inne i senterets Jysk-forretning.

Politiet opplyser til NRK i 5-tiden at man har klart å få kontroll over flammene inne i selve senteret, men at brannen fortsatt herjer i en lagerdel. Slukkingen har vært og er fortsatt vanskelig på grunn av høy varme- og røykutvikling og dårlig sikt, ifølge Rengård.

Giftig røyk Politiet fikk melding om brannen rundt klokka 20.20 onsdag kveld. Senteret ble raskt evakuert, Shell-stasjonen like ved ble stengt, og brua over riksveien og nærliggende gang- og sykkelveier ble avstengt.

Politiet oppfordret beboere i nærområdet til å holde dører og vinduer lukket på grunn av røyken, men etter hvert var ikke det nok, og brannvesenet og politiet besluttet å evakuere en bygning med hybelleiligheter like ved.

Elleve personer ble evakuert.

- Inne i lokalene til Jysk, hvor brannen startet, er det en del møbler i plast som avgir giftig røyk, opplyste operasjonsleder Odd Ivar Pettersen til NRK tidligere på kvelden.

Til sykehus Hunstadsenteret er eid av Handelseiendom II. Det er på 7.500 kvadratmeter og ligger rundt 8 kilometer fra Bodø sentrum.

I tillegg til Jysk inneholder Hunstadsenteret blant annet treningssenter og matvarebutikk. Ingen personer ble skadd i brannen, men en kvinne som jobbet i Jysk-forretningen, ble sendt til Nordlandssykehuset for sjekk fordi hun kunne ha pustet inn den giftige røyken.

Rengård opplyser imidlertid at hun slapp fra hendelsen uten mén, og at hun er i god form.

Lettelse Driftsdirektør for Jysk, Arne Gåssand i Jysk var onsdag kveld svært lettet over at ingen ble alvorlig skadd i brannen.

- Dette er veldig dramatisk for oss. Vi har i kveld tatt kontakt med alle våre ansatte. Brannen startet i lokalet vårt, men det var ingen kunder til stede. Brannen skal ha startet etter stengetid. Vi reiser vi opp dit med første fly i morgen tidlig, slik at vi får snakket nærmere med de ansatte, sier han til NRK.

Han kjenner ikke til årsaken til brannen.

Kraftig smell Tor Geir Følvik var inne i bygget og spilte squash da brannalarmen gikk.

- Plutselig hørte vi et kraftig smell, så kom hele veggen inn. Da var det bare å ta beina fatt, sier han til NRK. Truls Andersen forteller til Avisa Nordland at det var lettveggen mellom Jysk og Bodø Squashsenter som blåste ut rett etter smellet.

- Da kom det sivende inn masse røyk, sier han.

(NTB)