Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økning i paracetamolforgiftninger blant unge jenter:

Over 200 unge jenter meldte fra om pillemisbruk i 2016: - Vi synes det er skummelt

Folkehelseinstituttet advarer om en økende trend blant unge jenter som velger å ta tabletter når de sliter. 

ADVARER: Folkehelseinstituttet advarer mot en økning i paracetamolforgiftning blant unge jenter i alderen 15 til 19 år. I 2016 mottok Giftinformasjonen over 200 henvendelser som hadde med dette å gjøre. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Folkehelseinstituttet advarer mot en økning i paracetamolforgiftning blant unge jenter i alderen 15 til 19 år. I 2016 mottok Giftinformasjonen over 200 henvendelser som hadde med dette å gjøre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser i dag på sine nettsider at de stadig får et økende antall henvendelser om selvpåførte paracetamolforgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

Når Giftinformasjonen fører det som selvforskyldt misbruk, betyr det at legemiddelet er tatt med en intensjon om å skade seg.

- Dette tok man ikke for man hadde vondt i tanna eller magen eller noe, man tok det fordi man ikke hadde det bra med seg selv, forklarer avdelingsdirektør Mari Tosterud, Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

BEKYMRET: Mari Tosterud i Giftinformasjonen synes det er skummelt at unge jenter tar for mye paracetamol, fordi de ikke har det så bra. Foto: Privat
BEKYMRET: Mari Tosterud i Giftinformasjonen synes det er skummelt at unge jenter tar for mye paracetamol, fordi de ikke har det så bra. Foto: Privat Vis mer

Godt over 200 av de totalt 1667 henvendelsene Giftinformasjonen mottok i 2016 gjaldt unge jenter, og tallene øker fra år til år. I 170 av tilfellene ble jentene anbefalt å oppsøke sykehus, og de mener nå det er grunn til bekymring.

- Vi synes det er skummelt at kanskje en fjortenåring tar for mange Paracet, fordi man har slått opp med kjæresten eller fordi man ikke har det noe bra, sier hun.

Ikke alle henvender seg til Giftinformasjonen. Derfor kan disse tallene fra være betydelig lavere enn absolutt antall forgiftninger av paracetamol i Norge, opplyser FHI på sin nettside.

Kan være et rop om hjelp

Tosterud forklarer at det ikke alltid er snakk om store doser slik at dosen blir farlig, men at de tar doser som de skjønner at er over det de har fått beskjed om av foreldre eller legen om å ta.

- Trenden vi ser er at vi får stadig flere henvendelser om unge jenter som tar tabletter når de sliter. Trenden har økt gjennom mange år, sier hun.

Dette gjelder særlig jenter. I 2016 var det over åtte ganger så mange henvendelser til Giftinformasjonen om selvpåførte forgiftninger med paracetamol hos jenter som hos gutter.

Giftinformasjonen ved folkehelseinstituttet mottar henvendelser fra jentene selv, foreldre, lærere, helsestasjon, lege eller sykehus. Henvendelsen fra ungdommene er ofte i forbindelse med at de lurer på hvor farlig det er.

- Vi får ikke alltid historikken rundt det, men om vi hører noe om årsak kan det være for eksempel foreldre som ringer og sier at de har en jente her som har tatt ti Paracet på et øyeblikk, hun sitter bare og gråter og har det ikke noe bra, forteller Tosterud.

Ofte oppfattes dette som er rop om hjelp eller et signal til omverden om at man ikke har det så greit.

Risikovurdering over hvor farlig

Konsekvensene av forgiftningen kommer an på hvilken mengde man har tatt og hvor lang tid det tar før man gir beskjed. Etter en risikovurdering i forhold til hvor farlig det er, er det vanlig å få behandling på sykehus.

- De unge jentene som skjønner at dette var ikke lurt, de kan være i en veldig fortvila situasjon. Det er ikke bare hvor mye de har tatt som avgjør om de trenger oppfølging, det handler litt om den vanskelige situasjonen de er i også. Ofte settes de i kontakt med helsetjenesten uansett.

Tosterud forklarer at i helsetjenesten blir slike henvendelser mindre uvanlige, og at legene oftest har vært borti slike tilfeller før.

- Vi ser ikke de samme trendene rundt ibuprofen, der holder tallene seg lave. Hva som gjør det, vet jeg ikke, men vi sammenligner med den fordi begge to er såpass tilgjengelig og det er noe vi alle har kjennskap til.

- Noe man burde vite om

Folkehelseinstituttet mener det viktigste, når det kommer til forebygging, er at foreldre og heletjenester er klar over at dette er en problemstilling.

- Har man ungdom som er sårbar, er dette noe man burde vite om. Både i forhold til tilgjengelighet og holdninger til medisiner, sier avdelingsdirektøren.

Hun legger til at dette ikke er nasjonale tall over forgiftningssituasjonen i Norge, men at dette er et lite nøkkelhullinnkikk i en verden hvor man snakker om jenter som sliter mer psykisk enn tidligere, og hvor holdninger til legemidler har forandret seg.

- Vi tenker at dette er et nøkkelhullinnkikk som kan være verdt å være klar over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!