Økning i paracetamolforgiftninger blant unge jenter:

Over 200 unge jenter meldte fra om pillemisbruk i 2016: - Vi synes det er skummelt

Folkehelseinstituttet advarer om en økende trend blant unge jenter som velger å ta tabletter når de sliter. 

ADVARER: Folkehelseinstituttet advarer mot en økning i paracetamolforgiftning blant unge jenter i alderen 15 til 19 år. I 2016 mottok Giftinformasjonen over 200 henvendelser som hadde med dette å gjøre. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Folkehelseinstituttet advarer mot en økning i paracetamolforgiftning blant unge jenter i alderen 15 til 19 år. I 2016 mottok Giftinformasjonen over 200 henvendelser som hadde med dette å gjøre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser i dag på sine nettsider at de stadig får et økende antall henvendelser om selvpåførte paracetamolforgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

Når Giftinformasjonen fører det som selvforskyldt misbruk, betyr det at legemiddelet er tatt med en intensjon om å skade seg.

- Dette tok man ikke for man hadde vondt i tanna eller magen eller noe, man tok det fordi man ikke hadde det bra med seg selv, forklarer avdelingsdirektør Mari Tosterud, Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Godt over 200 av de totalt 1667 henvendelsene Giftinformasjonen mottok i 2016 gjaldt unge jenter, og tallene øker fra år til år. I 170 av tilfellene ble jentene anbefalt å oppsøke sykehus, og de mener nå det er grunn til bekymring.

- Vi synes det er skummelt at kanskje en fjortenåring tar for mange Paracet, fordi man har slått opp med kjæresten eller fordi man ikke har det noe bra, sier hun.

Ikke alle henvender seg til Giftinformasjonen. Derfor kan disse tallene fra være betydelig lavere enn absolutt antall forgiftninger av paracetamol i Norge, opplyser FHI på sin nettside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer