KART OVER DREPTE: Den amerikanske nettavisa Huffington Post har laget et interaktivt kart som viser hvor mange som er skutt og drept etter massakren i Newtown i fjor. Grafikk gjengitt med tillatelse fra Huffington Post.
KART OVER DREPTE: Den amerikanske nettavisa Huffington Post har laget et interaktivt kart som viser hvor mange som er skutt og drept etter massakren i Newtown i fjor. Grafikk gjengitt med tillatelse fra Huffington Post.Vis mer

Over 2000 amerikanere skutt og drept etter Newtown-massakren

Dyster statistikk kaster lys over debatten om våpenlovgivning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 14. desember i fjor skjøt og drepte Adam Lanza (20) tjue barn og seks voksne i massakren på Sandy Hook barneskole i den lille byen Newtown i Connecticut, USA. Like før hadde han drept sin egen mor, og den siste han drepte var seg selv.

Skoleskytinga blusset opp våpendebatten i landet der mange mener det er en menneskerett å eie våpen.

Avisa Huffington Post har siden tragedien fulgt og kartlagt antallet dødelige skyteepisoder i USA siden Sandy Hook-drapene og på litt over tre måneder eller 98 dager har det vært 2243 våpendødsfall i USA.

I byen Chicago er det verst, der 71 mennesker er drept av våpen siden 14. desember i fjor.

Over 100 døde på en uke Avisa viser i dag en interaktiv grafikk som viser hvor og når episodene har skjedd, og hvem som er offer. Dagbladet har fått tillatelse til å vise grafikken, og man kan se at deler av USA er fylt med røde felt som representerer skyteepisodene.

Til tross for våpendebatten slutter ikke drapene å skje. Bare en uke etter massakren hadde USA passert over 100 våpendrap- eller dødsfall i landet, ifølge avisa. På sju uker var tallet 1285 døde.

Avisa kaller det en epidemi.

Obama med tale i dag I den pågående våpendebatten er meningene mange. Noen ønsker våpen på skoler, mens andre vil stramme inn på våpentilgangen i landet. President Barack Obama talte i sin ukentlige Youtube-tale om debatten i dag.

- For de som mistet noen på Sandy Hook er ikke tre måneder noe tid for å lette på smerten. Sårene vil kanskje aldri gro. Men som nasjon har vi endret oss. Hendelsen har tvunget oss til å svare på vanskelige spørsmål på hva vi må gjøre for å hindre flere skytinger, sier Obama.

Han påpeker at det er stor uenighet, men at folket er samlet om en ting:

- De har gjort det klart at noe må gjøres, sier han i talen.

Han mener politikerne i Senatet har gjort store framsteg da de blant annet har gjort det vanskeligere for kriminelle og psykisk syke personer å skaffe seg våpen. Man ønsker å styrke et forbud mot salg av typiske militære håndvåpen, og innføring av våpenmagasiner med en maksgrense på ti kuler.

- Dette er med på å gjøre skolene tryggere, mener presidenten.

Rektor med våpenskap Det er ikke alle som ønsker å stramme inn på våpnelovgivningen i USA. Huffington Post siterer noen av de som ønsker våpen som en del av skolehverdagen for barna.

- Jeg ber til gud om at hun hadde en M4 låst inne i skapet sitt slik at når hun hørte skudd, kunne hun tatt det fram og drept ham og fjernet hodet hans før han fikk drept de dyrebare barna, sa republikaneren Louis Gohmert om Sandy Hook-rektoren Dawn Hochsprung til Fox News Sunday.

Gohmert er medlem fra Texas i representantenes hus i Washington.

Guvernør Bob McDonnell i staten Virginia sa dette i TV-programmet «Spør guvernøren» på WTOP:

- Hvis folk var bevæpnet, ikke bare politiet, men andre ansatte ved skolen som var trent og valgte å ha et våpen, ville det helt sikkert vært en måte å stoppe noen i å komme seg inn på skolen.