Dagbladet avslører:

Over 2000 avvik: - Veireno bryter arbeidsmiljøloven

De ansatte i Veireno har til sammen 13 737 timer overtid siden Oslo kommune i oktober ga selskapet ansvaret for å tømme ditt søppel.

MYE OVERTID: Til tross for påpakk fra Arbeidstilsynet jobber renovasjonsarbeiderne i Oslo fortsatt ulovlig mye. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MYE OVERTID: Til tross for påpakk fra Arbeidstilsynet jobber renovasjonsarbeiderne i Oslo fortsatt ulovlig mye. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeidsforholdene i renovasjonsselskapet Veireno, som har ansvaret for søppeltømmingen i Oslo, ble nylig kritisert i en rapport fra Arbeidstilsynet som ble offentlig i midten av januar.

Rapporten, som konkluderer med at Veireno hadde brutt arbeidsmiljøloven 344 ganger, baserer seg på et stedlig tilsyn og gjennomgang av timelistene til 29 Veireno-ansatte fra oktober måned.

Nå kan Dagbladet avsløre at selskapets drøyt 180 ansatte hittil har jobbet 13 737 overtidstimer og at Veireno kan ha brutt arbeidsmiljøloven så mange som 2091 ganger siden de tok over ansvaret for søppeltømmingen den 3. oktober.

Mer enn 400 av avvikene bryter dessuten med vilkårene Arbeidstilsynet satte i tillatelsen til bruk av utvidet overtid fra 12. desember.

- Bryter arbeidsmiljøloven

- Jeg har ikke ord, sier forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), når Dagbladet viser han materialet.

NTF har 30 medlemmer som er ansatt i Veireno, og varsler nå søksmål mot Veireno med utgangspunkt i materialet Dagbladet nå har avdekket.

- Veireno bryter arbeidsmiljøloven. Alle de over 2000 avvikene er lovbrudd. Selv om det er flere hundre brudd på samme paragraf, er det like forbanna et lovbrudd, tordner Adamsrød.

- Nå må Arbeidstilsynet på banen og gjøre den jobben Dagbladet har gjort, mener Adamsrød.

Derfor bryter Veireno reglene

Renovasjonsetaten har innvilget Dagbladet innsyn i grunnlaget for lønnen til over 180 Veireno-ansatte. Vi har undersøkt dataene opp mot de vilkår Arbeidstilsynets stilte for tillatelsen til bruk av utvidet overtid.

Da Veireno tok over søpletømmingen i Oslo 3. oktober var det arbeidsmiljølovens grunnlegler som gjaldt. Fra og med 12. desember ga Arbeidstilsynet tillatelse til utvidet overtid, meldte Fagbladet tidligere i år.

Dagbladet har tilgang til Arbeidstilsynets brev til Veireno, som viser at tillatelsen ble gitt på følgende vilkår:

  • Før hver økt skal arbeidstakeren ha hatt arbedsfri minst 11 timer.
  • Samlet arbeidstid skal ikke overstige 13 timer per dag
  • Samlet arbeidstid ikke overstige 65 timer i løpet av en uke. Arbeidsmiljølovens grense er 48 timer.
  • Ikke mer overtid enn 25 timer per uke. Arbeidsmiljølovens grense er 10 timer.
  • Ikke mer overtid enn 50 timer i løpet av en periode på fire uker. Arbeidsmiljølovens grense er 25 timer.

Dagbladets gjennomgang viser også at Veireno-ansatte etter at tillatelsen ble gitt den 12. desember likevel har:

  • Startet arbeidsdagen 226 ganger uten å ha hatt minst 11 timer arbeidsfri
  • Hatt arbeidsdager på mer enn 13 timer 130 ganger
  • Hatt arbeidsuker på mer enn 65 timer 8 ganger
  • Hatt arbeidsuker med mer enn 25 overtidstimer 17 ganger
  • Hatt fireukers-perioder med mer enn 50 timers overtid 21 ganger

Seks ansatte har allerede jobbet mer enn 200 timer overtid, som er maksimumsgrensen for hva Arbeidstilsynet tillater i løpet av et halvt år.

En av disse har jobbet 315 timer overtid, ifølge materialet Veireno selv har sendt til Renovasjonsetaten i Oslo kommune.

Det er også flere tilfeller av at ansatte flere dager på rad jobber 15 timers-dager.

En ansatt jobbet for eksempel fra klokken 05:30 til kl. 22:00 om kvelden fem dager på rad, fra 27. til 31. desember i fjor. Han jobbet dermed både for lenge og uten hvile.

Les også: - Dette går på sikkerheten løs, mener fagforeningsleder

Veireno: Må regne med overtid

Veireno-sjef Jonny Enger skriver i en kommentar at han har jobbet aktivt med de tillitsvalgte i selskapet for å få en aksept for utvidet bruk av overtid, som etter planen skulle foreligge før oppstart.

- Hvis vi med bakgrunn i søknad om utvidet bruk av overtid, noe som ble godkjent med vedtak av Arbeidstilsynet, tar utgangspunkt i at det er 402 reelle brudd tilsvarer dette i snitt 2,36 brudd pr. ansatt fra oppstarten, med bakgrunn i 170 ansatte, sier Enger videre. Han påpeker:

- Et brudd på arbeidstidsbestemmelsene akkumulerer i flere tilfeller flere brudd. For eksempel et brudd hvor en ansatt arbeider samlet sett over 13 timer en arbeidsdag, akkumulerer dette nok et brudd på hviletidsbestemmelsene.

Veireno har siden oppstart jobbet hardt for at overtidsbruken reduseres til det minimale, hevder Enger.

- Det er beklagelig at brudd oppstår, men vi ser erfaringsmessig at dette oppstår ved hver eneste oppstart i bransjen generelt. Veireno har dialog med verneombudene som er erfarne renovatører. De er kjent med problematikken, og har erfart samme type problematikk ved oppstart av tidligere kontrakter på innsamling av avfall.

- Utover dette har vi ingen flere kommentarer.

Ber Arbeidstilsynet gripe inn

Norsk transportarbeiderforbund forventer nå at Arbeidstilsynet følger opp bruddene på tillatelsen fra Arbeidstilsynet på utvidet overtidsbruk.

- Vi har klaget på at Arbeidstilsynet ga den tillatelsen. Nå forventer vi selvfølgelig at Arbeidstilsynet følger opp disse nye bruddene som avdekkes ut fra tillatelsen som er gitt.

Dagbladet har vært i kontakt med Arbeidstilsynet, som på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere denne saken. På generelt grunnlag sier regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus:

- Vi forventer selvfølgelig at de vilkår vi har satt for tillatelsen til bruk av overtid følges. Per tidspunkt avventer vi tilbakemelding på vår tilsynsrapport og ønsker derfor inntil videre ikke å kommentere Dagbladets funn nå, sier Luthen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer