Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 2000 elever sendt hjem etter Jodel-trusler mot skoler i Nordland

Én person pågrepet.

ANONYMT: Jodel er anonymt brukerne imellom, men selskapet kan hente ut identitet på brukere. Derfor regner politiet med å få tak i de som står bak truslene. Foto: Skjermdump
ANONYMT: Jodel er anonymt brukerne imellom, men selskapet kan hente ut identitet på brukere. Derfor regner politiet med å få tak i de som står bak truslene. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 15 år gammel gutt sitter i politiavhør etter å ha innrømmet å ha sendt trusler mot skoler i Mosjøen. Etterforskningen fortsetter for fullt, og Kripos er koblet inn.

- Politiet sitter nå i avhør med en person som har erkjent å ha framlagt trussel mot skolene på Kippermoen i Mosjøen. Familien til 15-åringen kom selv til politiet, det var ingen pågripelse av vedkommende, opplyser politiet i en pressemelding.

Politiet uttalte tidligere at de trodde de snart skulle få tak i de som sto bak.

I Mo i Rana ble de tre avdelingene til Polarsirkelen videregående skole stengt onsdag formiddag. Ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole ble elevene sendt hjem tidligere på dagen.

Truslene i Mo i Rana er rene kopier av dem som ble sendt i Mosjøen, bare med en endring av skolenavn. Politiet tror de snart vil pågripe dem som står bak.

Ifølge TV 2 er 2080 elever sendt hjem som følge av Jodel-truslene.

Nettstedet - Vi sier ikke hvis, vi sier når. Vi er i tett kontakt med nettstedet, som har i sine vilkår at du som bruker samtykker i å ikke være anonym dersom det skjer kriminelle handlinger, sier operasjonsleder Vegard Vordal i Nordland politidistrikt til NTB.

De som står bak truslene, risikerer fengsel eller bøter, ifølge Vordal. Politiet overvåker nå nettsamfunnet selv, samtidig som det kommer inn tips om trusselmeldinger.

Den siste så langt kom i Mo i Rana klokka 10.30.

Vordal fraråder andre å kopiere meldingene, både på grunn av frykten det skaper og risikoen de selv løper.

- Vi har sett at flere ser på dette som en mulighet til å få fri fra skolen, sier han til NTB.

«Bowling for Kippermoen» Den første trusselen ble lagt ut på appen Jodel, der brukerne er anonyme, i 12-tiden tirsdag ettermiddag.

Meldingen lød: «ikke kom på skolen i morgen Kippermoen. Lærerne skal få svi».

«Hvordan svir det lærerne om drittungene ikke dukker opp? Er vel dere som går glipp av noe, ikke de.»

«skoleskyting?»

«Bowling for Kippermoen»

«ke skjer»

 Politiet påpeker at uttrykket Bowling for Kippermoen refererer til dokumentarfilmen «Bowling for Columbine», en filmatisering av en skolemassakre i USA i 1999 der to elever ved skolen skjøt og drepte tolv medelever og en lærer.

Bes ta kontakt Politiet på Helgeland ble kjent med trusselen natt til onsdag og varslet deretter skoleledelsen. Politiet rådet skolen til å gjennomføre skoledagen onsdag på vanlig måte, men med politi til stede.

Skoleledelsen valgte likevel å sende elever og ansatte hjem for dagen.

- Politiet i Mosjøen har startet etterforskning i saken, og det jobbes i dag med å finne ut hvem som har lagt ut trusselen. Vi ber om at den eller de som har deltatt i meldingsutvekslingen på Jodel, tar kontakt med oss, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo ved
Mosjøen politistasjon.

Jodel-trusler Også tidligere har elever ved norske skoler brukt jodel-appen til å fremsette trusler mot skoler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

Forrige uke ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg.

Saken blir isteden håndtert i konfliktrådet. Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, så vil saken kunne tas opp igjen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media