DREPT: Karen Hadaway og Nicola Fellows ble funnet drept i 1986. 32 år etter er en drapsmann endelig dømt. Foto: SWNS / NTB Scanpix
DREPT: Karen Hadaway og Nicola Fellows ble funnet drept i 1986. 32 år etter er en drapsmann endelig dømt. Foto: SWNS / NTB ScanpixVis mer

Over 30 år har gått - så fant de bevisene som felte barnemorderen

En teipbit med usynlig materiale ble avgjørende. Nå venter et liv i fengsel.

32 år har gått siden drapene på Karen Hadaway og Nicola Fellows rystet Storbritannia. De to ni år gamle nabojentene ble funnet seksuelt misbrukt og kvalt til døde i Wild Park like nord for Brighton. Først i dag fikk drapsmannen sin dom. En avgjørelse som av The Guardian beskrives som slutten på en 32 år lang kamp for jentenes familier.

Etter at Russell Bishop i 1987 ble frikjent i samme sak, så det lenge ut til at drapsgåten ville forbli uløst. Men i retten kom det denne gang fram nye detaljer om hvordan han nå er avslørt og dømt som mannen bak de grufulle barnedrapene kjent som «the babes in the woods»-drapene. Det skriver Sky News.

Avslørt av DNA

Ifølge krimteknikernes innlegg i retten, var det gamle DNA-bevis som til slutt ledet politiet til Bishop. Tilhørerne i rettssalen fikk høre om hvordan hudrester med drapsmannens genmateriale ble funnet på armen til den ene av de to jentene.

Funnet viste seg å samsvare med prøver tatt fra en av Bishops gensere som opprinnelig var kastet ikke langt fra åstedet.

- Det ble tatt en prøve med en teipbit fra Karens venstre arm, og denne ble tatt vare på. Den har bare ligget der. Det er ikke noe blod på den eller annet synlig materiale. Men etter 32 år ble hemmeligheten avslørt. Den hadde Bishops DNA på seg, sa advokat Nigel Pilkington i retten.

Korthuset faller

Bishop har selv endret sin forklaring en rekke ganger underveis i politiets etterforskning, både i avhør etter pågripelsen i 1986 og i 2016, da han på ny ble arrestert. Han har også hevdet at genseren ikke var hans.

Da han fikk presentert de nye DNA-bevisene, hevdet han at de må ha stammet fra da han sjekket pulsen på drapsofferet etter å ha funnet henne livløs.

Men bevisene mot 52-åringen stoppet ikke der. Nye undersøkelser av Bishops genser ble gjennomført. Og nye funn dukket opp.

I tillegg til DNA-spor fra ham selv, ble det også funnet fiber fra de to jentenes klær på genseren. Det ble også funnet rester av lakk som han hadde brukt på en bil han hadde endret farge på. De samme lakkrestene fant politiet på drapsofrenes klær.

Deltok i leteaksjonen

Ifølge BBC skal Bishops løgner imidlertid ha startet lenge før pågripelsen fant sted, til og med før jentene ble funnet drept. Han skal selv ha møtt opp for å bidra i leteaksjonen etter de to niåringene, og var en av de første som dukket opp etter at likene ble funnet.

- Han gikk rundt og frontet markeringer. Han hevdet han ville finne ut hvem den virkelige drapsmannen var, sier tidligere politiinspektør Malcolm Bacon til BBC.

Dommen 52-åringen fikk mandag er heller ikke hans første. I 1990, fire år etter at Hadaway og Fellows ble drept, ble ei sju år gammel jente kidnappet mens hun sto på rulleskøyter i Brighton. Ifølge dommen var det Bishop som sto bak.

52-åringen skal ha slått henne i svime før han kjørte henne ut av byen. Der ble hun voldtatt og dumpet i et skogholt. Jenta våknet seinere til live og klarte å komme seg i sikkerhet.