Over 30 døde etter sammenstøt i Amazonas

Voldelig mellom urbefolkning og politi.

VOLDELIG: Hundrevis av politimenn ble satt inn mot urbefolkningas voldelige protester mot regjeringas varslede åpning for mer gruvedrift, oljeboring og tømmerhogst i regnskogen i går. Foto: EPA/SCANPIX
VOLDELIG: Hundrevis av politimenn ble satt inn mot urbefolkningas voldelige protester mot regjeringas varslede åpning for mer gruvedrift, oljeboring og tømmerhogst i regnskogen i går. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ni politifolk og 25 demonstranter er døde etter kraftige sammenstøt mellom politi og indianere som protesterer mot oljeutvinning i den peruanske delen av Amazonas.

Uroen brøt ut da 400 politimenn forsøkte å fjerne en veisperring som 5000 indianere hadde bygd med tømmerstokker og steiner i Utcubamba-provinsen i forrige uke.

Protestlederne sier at politiet åpnet ild mot dem fra helikoptre, mens politiet sier det var indianerne som angrep politiet med våpen og satte fyr på offentlige bygninger.

Senere meldte rasende stammeledere at de hadde tatt 38 politifolk som gisler, og de truet med å sette fyr på en pumpestasjon som tilhører oljeselskapet Petroperu.

Indianerne protesterer mot at regjeringen til president Alan García vil oppheve restriksjoner mot gruvevirksomhet, oljeleting, tømmerhogst og kommersielt landbruk i regnskogen.

Loven, som García undertegnet i fjor, har som formål å lokke olje- og gruveselskaper og andre til å investere i Amazonas-området.

Krisen er den verste García har stått overfor siden han ble president for to år siden. Den illustrerer den dype konflikten mellom elitene i Lima og fattige indianergrupper på landsbygda.

(NTB)

VÆPNET KAMP: Politiet anklaget indianerne for å åpne ild først, men disse nektet for å ha skytevåpen. I stedet var de bevæpnet med tradisjonelle spyd. Foto: FELIX PARICAHUA/REUTERS/SCANPIX
VÆPNET KAMP: Politiet anklaget indianerne for å åpne ild først, men disse nektet for å ha skytevåpen. I stedet var de bevæpnet med tradisjonelle spyd. Foto: FELIX PARICAHUA/REUTERS/SCANPIX Vis mer