John Fredriksen er blant dem som ser lakseformuen krympe. Foto: Eivind Yggeseth.
John Fredriksen er blant dem som ser lakseformuen krympe. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Over 30 milliarder borte på tre måneder

John Fredriksen er blant lakseaksjonærene som har fått juling på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 2016 ble det beste året for lakseinvesteringer på børs noensinne. Børsutviklingen var ellevill, og flere selskaper doblet aksjekursen gjennom året. Det bråstoppet etter nyttår.

Som bransjenettstedet iLaks skrev først, er verdiene av lakseaksjene på Oslo Børs nå ned til sammen nesten 35 milliarder kroner.

For Marine Harvest- og Norway Royal Salmon-aksjonærene har nedgangen vært størst, skriver Finansavisen fredag. Marine Harvest har falt nesten 15 prosent, mens Norway Royal Salmon er ned 28 prosent – basert på torsdagens sluttkurs

To milliarder mindre for John Fredriksen

Dermed er rundt 11 milliarder i børsverdier borte fra Marine Harvest. Ifølge Finansavisen betyr det at John Fredriksens lakseportefølje er nesten to milliarder kroner mindre verdt.

Norway Royal Salmon er på sin side verdt 2,4 milliarder kroner mindre. Og Grieg Seafood kan notere seg en reduksjon i børsverdien på 1,4 milliarder kroner. Sistnevnte er ned rundt 15 prosent, men ligger fortsatt nesten 60 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

- Jeg tror lakseaksjene snur i det øyeblikk aksjemarkedet er komfortabel med at det er begrenset nedsiderisiko i laksprisestimatene. Når dette skjer er vanskelig å si, men jeg vil tippe frykten topper seg en gang i løpet av våren, hvor spoten faller til relativt lave nivåer og bekymringene rundt høyere volum i andre halvår kommer krypende, sier Tore Tønseth, sjømatanalytiker i Sparebank 1 Markets, til Finansavisen.

Begynner å se billig ut

- Etter en periode med svak aksjekursutvikling, tror vi det er minimalt med nedsiderisiko. Flere aksjer begynner å se fryktelig billig ut – selv på lave lakseprisestimater, men så lenge estimatene i markedet er på vei ned, er vi avventende med en generell kjøpsanbefaling, avslutter Tønseth.

Fredag troner nok en gang lakseaksjene høyt oppe på børsens taperliste, noe som betyr at ytterligere milliarder har fordunstet.

Andre økonominyheter:
Nordea-analyse senker laksen
Her finner du «billige» aksjer, men du bør være forsiktig