- Over 30 prosent vil få en bedre skolehverdag

Slik vil de gjøre skolehverdagen enklere for elever med lese- og skrivevansker og funksjonsnedsettelser. 

VISTE FRAM HJELPEMIDLER: Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) hadde med seg et nytt lovforslag da de besøkte Holmlia skole. Kristoffer Lium i Norges Blindeforbund viste dem hvordan digitale hjelpemidler for blinde fungerer. Foto: Jacques Hvistendahl 
VISTE FRAM HJELPEMIDLER: Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) hadde med seg et nytt lovforslag da de besøkte Holmlia skole. Kristoffer Lium i Norges Blindeforbund viste dem hvordan digitale hjelpemidler for blinde fungerer. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På et besøk på Holmlia skole i Oslo presenterte kommunalminister Jan Tore Sanner og finansminister Siv Jensen et lovforslag som skal gjøre skolehverdagen enklere for elever med lese- og skrivevansker, eller funksjonsnedsettelser.

Mustafa Assair forklarer hvordan en app på mobilen gjør det lettere for ham både å lese og skrive mindre feil.

Mostafa har lese- og skrivevansker. Men Holmlia skole har gått inn for å lage et godt læringsmiljø for dyslektikere og har som første skole i Oslo blitt sertifisert som dysleksivennlig.

Det gjør at han har tilgang til bedre digitale hjelpemidler enn mange andre elever.

- Det er mye lettere å jobbe slik, forteller han til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og finansminister Siv Jensen.

Ny lov

Nå ønsker regjeringen at flere skal kunne ha nytte av digitale hjelpemidler.

- Regjeringen legger fram en lovsak for Stortinget våren 2017, sier Jan Tore Sanner.

Ifølge lovforslaget skal alle skoler og utdanningsinstitusjoner sørge for at de digitale læremidlene deres er universelt utformet – det betyr at de lett kan brukes også av personer som har lese- og skrivevansker, synsproblemer eller andre funksjonsnedsettelser.

- Kan hjelpe 30 prosent

FÅR HJELP AV APP:  En app er blant hjelpemidlene som har hjulpet Mustafa Assair ved Holmlia skole med sin dysleksi. Her i samtale med Jan Tore Sanner. Siv Jensen i bakgrunnen. Foto: Jacquees Hvistendahl 
FÅR HJELP AV APP:  En app er blant hjelpemidlene som har hjulpet Mustafa Assair ved Holmlia skole med sin dysleksi. Her i samtale med Jan Tore Sanner. Siv Jensen i bakgrunnen. Foto: Jacquees Hvistendahl  Vis mer

Ifølge regjeringen er universell utforming viktig for svært mange.

- Vi har funnet ut at over 30 prosent vil få en bedre skolehverdag når de får dataverktøy som er bedre tilpasset de utfordringene de har, sier Jan Tore Sanner.

En av dem som har hatt en slik utfordring er Statsminister Erna Solberg, påpeker Siv Jensen overfor elevene i 9B.

- Det kan hende det hadde vært litt enklere for henne om hun hadde disse hjelpemidlene, men hun klarte seg likevel, sier Jensen.

Stort frafall

Det er det imidlertid ikke alle som gjør. 30 prosent fullfører i dag ikke videregående skole. Overrepresentert i statistikken er personer med funksjonshemninger.

- Jeg har stor tro på at med disse nye dataverktøyene vil færre falle fra, sier Sanner.

Siv Jensen mener det ikke er grunn til at så mange skal droppe ut av skolen som i dag.

- Det handler om at de ikke får godt nok tilpasset undervisning. Det er egentlig små ting som kan gjøre en dramatisk forskjell i livet til en ung elev som gjør at de kan fullføre utdanningen og komme seg i arbeid, mener Siv Jensen.

- Revolusjon om de lykkes

Også Blindeforbundet mener loven er viktig.

- Da jeg gikk på skolen måtte jeg en del ganger ut av klasserommet med en enelærer fordi jeg ikke kunne se det som sto i nettressursene eller programmene vi skulle bruke. Nå kan elevene heller sitte i klasserommet, sammen med kameratene og være integrert i læringssituasjonen. På den måten er det en kjemperevolusjon hvis en lykkes med å få gjennomført det regjeringen ønsker, sier Kristoffer Lium i Blindeforbundet til Dagbladet.

VISTE FRAM HJELPEMIDLER: Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) hadde med seg et nytt lovforslag da de besøker Holmlia skole i går. Kristoffer Lium i Norges Blindeforbund  og 9. klassingen Mustafa Assair viste dem hvordan digitale hjelpemidler gjør deres hverdag enklere. Foto: Jacquees Hvistendahl 
VISTE FRAM HJELPEMIDLER: Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) hadde med seg et nytt lovforslag da de besøker Holmlia skole i går. Kristoffer Lium i Norges Blindeforbund  og 9. klassingen Mustafa Assair viste dem hvordan digitale hjelpemidler gjør deres hverdag enklere. Foto: Jacquees Hvistendahl  Vis mer