Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 300 anmeldt for ulovlig hummerfiske

Politiet har på to dager anmeldt 322 personer og beslaglagt 409 teiner i en aksjon mot ulovlig hummerfiske.

ULOVLIG FISKE: Mange er blitt avslørt for ulovlig fiske av hummer langs kysten de to siste dagene. Delikatessen er fredet fra 1. januar til 1. oktober hvert år. Foto:  Mette Møller/Dagbladet
ULOVLIG FISKE: Mange er blitt avslørt for ulovlig fiske av hummer langs kysten de to siste dagene. Delikatessen er fredet fra 1. januar til 1. oktober hvert år. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har det blitt stadig mindre av hummer langs norskekysten. Det er totalforbud mot hummerfiske fra 1. januar til 1. oktober.

Tirsdag og onsdag aksjonerte Økokrim, sammen med flere etater og politidistrikter, mot dem som ikke overholder forbudet. Politioverbetjent Thomas Lauritzen i Økokrim er skuffet over resultatet.

- Skuffende - Det er skuffende at det også i år er så mye ulovlig redskap i sjøen. Det er fortsatt mye uvitenhet blant folk, selv om man skulle tro at kunnskapen var der, sier Lauritzen til NTB.

Tirsdag deltok seks politidistrikter i aksjonen. Det førte til 303 beslag og 216 anmeldelser. Onsdag ble det gjort 138 beslag, mens til sammen 106 personer ble anmeldt i fire politidistrikter.

Høye bøter De over 300 som er anmeldt, kan vente seg bøter som svir. Fisker du med krabbeteine langs kysten fra svenskegrensen til og med Varnes fyr på Lista, skal teinene settes på minst 25 meters dyp. Bryter du denne regelen i fredningstiden, er bøtene på 6.000 kroner og oppover.

Hvis du tar en hummer i land, koster det fra 8.000 kroner og oppover, men hvis den har rogn, koster det minst 12.000 kroner. Og skulle du fiske i et av de fire fredningsområdene for hummer, koster det også minst 12.000 kroner.

Særlig mange ulovlige fiskere var det på Vestlandet.

- Hordaland og Rogaland utpeker seg med høye beslag, jeg tør ikke spekulere i årsaken til det, sier politioverbetjenten.

Synderne er ifølge Lauritzen både lokalbefolkning, turister, feriegjester og enkelte yrkesfiskere.

Flere kontroller Politioverbetjenten håper årets aksjon bidrar til å bevisstgjøre folk.

- Hensikten med forbudet er å bevare hummerbestanden for fremtiden. Jeg håper folk forstår at det er viktig. Skal du ut for å fiske, er du forpliktet til å sette deg inn i reglene, sier Lauritzen.

Selv om årets hovedaksjon er avsluttet, forsikrer han at ingen med ulovlig fangst kan føle seg trygge.

- Det vil bli flere mindre kontroller i ukene som kommer, og både Kystvakta og Fiskeridirektoratet vil følge opp utover sommeren, sier Lauritzen. (©NTB)