ARRESTERTE: Her pågriper russisk politi en demonstrant under demonstrasjonene i Moskva mandag. Foto: SCANPIX/REUTERS
ARRESTERTE: Her pågriper russisk politi en demonstrant under demonstrasjonene i Moskva mandag. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

- Over 300 demonstranter pågrepet

Demonstranter pågrepet i Moskva og St. Petersburg mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Moskva i dag var det en historisk stor demonstrasjon mot Vladimir Putin og hans politiske parti.

Mellom 5000 og 10 000 mennesker var i gatene, og ifølge BBC sier de lokale myndighetene at over 300 demonstranter ble arrestert.

Demonstrantenes misnøye med valget i forrige uke er stor, og de får støtte av valgobservatører.

- For meg var dette et spill der bare noen av spillerne fikk lov til å vinne, sa Heidi Tagliavini, lederen for de internasjonale valgobservatørene, på en pressekonferanse, ifølge USA Today.

I byen Rostov fikk Putin i underkant av 60 prosent av stemmene, men mer imponerende var en valgdeltakelse på hele 146 prosent.

Landets nåværende president, Dimitri Medvedev, motsier valgobservatørene, og sier at det var et rettferdig og demokratisk valg.

- Dette er en historisk dag for Russland. Putin og hans parti er tyver, og svindlerne har tapt på en skammelig måte, sier Vladimir Ryzjkov fra opposisjonsbevegelsen Parnas, ifølge NTB.

Politiet har også sagt at 100 opposisjonelle ble pågrepet i Russlands nest største by St. Petersburg etter å ha forsøkt å gjennomføre en demonstrasjon uten tillatelse.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier helgens valg var preget av en rekke regelbrudd og forsøk på å manipulere valgresultatet.

Om tre måneder skal det være presidentvalg i Russland, da stiller Putin nok en gang som presidentkandidat, etter å ha overlatt makten til Medvedev og selv vært statsminister en periode.

Da Putin gikk av som president i 2008 kunne han ikke etter russisk lov sitte som president i flere perioder, men loven har siden da blitt endret.

STOR DEMONSTRASJON: Her hører demonstrantene på appeller som ble holdt under demonstrasjonen i Moskva. Foto: SCANPIX/REUTERS
STOR DEMONSTRASJON: Her hører demonstrantene på appeller som ble holdt under demonstrasjonen i Moskva. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer