ØDELEGGELSER: Lastebilbomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser. Over 300 ble drept og 400 skadd av bomben som etterlot ødeleggelser i et område på flere hundre kvadratmeter. Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Lastebilbomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser. Over 300 ble drept og 400 skadd av bomben som etterlot ødeleggelser i et område på flere hundre kvadratmeter. Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Bombeangrepet i Mogadishu:

Over 300 drept av «ekssoldat som ville hevne seg etter amerikanskledet raid»

Terroristens hjemby ble raidet av amerikanske spesialsoldater, ifølge etterforskere. «Svaret» krevde over 300 menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som drepte over 300 mennesker da en kraftig lastebilbombe eksploderte i Somalias hovedstad lørdag, kan ha ønsket hevn etter et mislykket raid ledet av amerikanske spesialstyrker, skriver The Guardian.

Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab, som har bånd til al-Qaida, ble raskt anklaget for å ha stått bak det som trolig er det dødeligste angrepet i landets historie, og som synes å være den dødeligste terroraksjonen i verden hittil i år.

De har så langt ikke tatt på seg ansvaret, men et medlem av gruppa - som ble arrestert i etterkant av angrepet - skal ha fortalt etterforskere at al-Shabaab sto bak, skriver avisa.

- Bryr seg ikke

KAOS:  Denne videoen ble tatt like etter selvmordsangrepet mot et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu. Video: AP Vis mer

Bombeangrepet krevde over 300 menneskeliv. Mer enn 400 ble skadd, og rundt 70 personer har fortsatt status som savnet etter angrepet, som er et av de dødeligste gjennomført noe sted i verden på flere år.

- De bryr seg ikke om somaliske liv, verken om mødre, fedre eller barn, sa landets norsk-somaliske statsminister Hassan Ali Khaire i helga.

En av mennene bak angrepet skal ha vært en tidligere soldat i Somalias hær, som for to måneder siden opplevde at hjembyen hans ble raidet av amerikanske spesialstyrker, opplyser somaliske etterforskere, ifølge avisa. Den kontroversielle amerikanske operasjonen kostet 10 sivile mennesker livet.

Byen som ble angrepet var Bariire, som regnes som en viktig by for al-Shabaab.

To kjøretøy

Somaliske myndigheter mener nå at det var to kjøretøy involvert i angrepet lørdag: En Toyota minivan og en langt større lastebil som var lastet med rundt 350 kilo sprengstoff.

Målet for angrepet skal ha vært området der hovedkvarteret til den 22 000 mann store fredsstyrken Den afrikanske unionen (AU) har i landet, FNs hovedkvarter i Somalia og et flertall av ambassadene i landet befinner seg, skriver avisa.

Etterforskere mener Toyotaen skulle brukes til å sprenge opp porten inn til området, før lastebilen skulle følge etter. Personbilen ble imidlertid stoppet ved en kontrollpost flere hundre meter unna, og føreren ble arrestert på stedet. Bomba i Toyotaen gikk av seinere, uten at noen ble skadd.

Bomba i lastebilen ble utløst i et travelt veikryss i bydelen Hodan nordvest i Mogadishu, over én kilometer fra det antatte målet. Men et sted der det ligger mange forretninger, hotell og regjeringskontorer.

- Brukte det for alt det var verdt

FLYKTET: Sivile løp fra stedet etter bombeangrepet som rammet Somalias hovedstad lørdag. Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix
FLYKTET: Sivile løp fra stedet etter bombeangrepet som rammet Somalias hovedstad lørdag. Foto: Feisal Omar / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Etterforskningen av lørdagens angrep i hovedstaden Mogadishu, tyder på at begge kjøretøyene som ble brukt i angrepet kom fra nettopp Bariire - 50 kilometer vest for hovedstaden.

Eieren av lastebilen som eksploderte var fra byen, eller regionen rundt, hevder ikke navngitte etterforskere, ifølge The Guardian. Han skal være anholdt.

- Dersom man går aggressivt til verks i denne typen miljøer, så risikerer man å score noen voldsomme selvmål. Ekstremistene brukte de mislykkede raidene i august for alt det var verdt. De publiserte bilder av drepte barn, sammen med beskrivelser av hendelsene fra påståtte vitner, sier en ikke navngitt vestlig anti-terror-ekspert til avisa.

USA lover økt støtte

Pentagon lover økt støtte til myndighetene i Somalia, der amerikanerne alt har stasjonert 400 soldater som bistår regjeringsstyrkene i kampen mot al-Shabaab, skriver NTB.

- Vi er forberedt på å støtte Somalias regjering når de ber om det. Vi planlegger nå hva vi kan bidra med, sa en talsmann i Pentagon mandag.

I tillegg til de amerikanske soldatene, som offisielt driver opplæring av regjeringsstyrker, bidrar USA også med logistisk støtte. Det er uklart hva denne består i.

Frakter skadde til andre land

Flere av de skadde har også blitt fraktet til andre land for behandling. Natt til tirsdag kom meldingen om at 35 somaliere som ble skadd i helgens angrep i mandag ble sendt til Tyrkia for behandling.

De 35 skadde ble fløyet med militærfly til Ankara der flere ambulanser sto klare til å ta med pasientene til sykehus.

Tyrkia, som har flere store investeringer i Somalia, har fordømt angrepet på det sterkeste og har også sendt medisinske forsyninger.

Sju andre skadde skal ha blitt fraktet til Kenya for behandling, skriver Daily Nation.