Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 300 Moderaterna-politikere: Ber partiet bryte Sverigedemokraterna-løfte

Det viser en undersøkelse gjort av Expressen mandag. - Vi har ikke 18 prosent fascister i Riksdagen, sier én av dem som vil samarbeide med Sverigedemokratene.

OMSTRIDT: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) taler under Sverigedemokraternas valvake.
Foto: Anders Wiklund / TT
OMSTRIDT: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) taler under Sverigedemokraternas valvake. Foto: Anders Wiklund / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under valgkampen lovet det konservative partiet Moderaterna å ikke snakke med Sverigedemokratene og Jimmie Åkesson. Nå mener mange Moderaterna-folkevalgte at partiet likevel må alliere seg med det høyreradikale partiet for å ta over makten.

«Vi moderater vil at partiet i riksdagen aktivt skal drive moderat politikk, samt motvirke sosialisme. Om dette bare er mulig med støtte fra SD, så er det verdt å forhandle med Åkesson», skriver én i begrunnelsen.

Expressen sendte mandag ut en undersøkelsen til 4299 Moderaterna-folkevalgte i hele Sverige. 609 av dem svarte på spørsmålet «Synes du at Moderaterna skal ta makten ved hjelp av SD-forhandlinger om det kreves?». Av disse svarte 324 ja, mens 285 svarte nei.

Bakgrunnen er den fastlåste situasjonen etter det svenske valget, hvor ingen av blokkene har flertall uten SD. Etter et svært tett løp og kontrolltelling av stemmer, ble det klart at Socialdemokraterna ble det største partiet med 28,26 prosent av stemmene. Deretter følger Moderaterna (19,84 prosent) og Sverigedemokraterna (17,53 prosent).

- Vil bli brunskvettet

Flere profilerte Moderaterna-politikere går nå åpent ut og ber partileder Ulf Kristersson invitere Åkesson til bordet.

- Kristersson vil umiddelbart bli brunskvettet. Men jeg hadde kanskje sagt at jeg ville snakke med SD likevel, sier den tidligere Moderaterna-lederen Ulf Adelsohn til Expressen.

Maria Abrahamsson, som har sittet åtte år i riksdagen for Moderaterna, vil også ha et samarbeid.

- Mitt utgangspunkt er at Moderaterna skal prøve alle muligheter til å ta over makten for å kunne gjennomføre partiets politikk. Å prøve «alle muligheter» inkluderer å snakke også med riksdagens tredje største parti. Kanskje leder samtalen fram, kanskje ikke. Men vil man gjennomføre så mye som mulig av sin politikk, så må man være beredt til å prøve alle muligheter til å få makta. Det er man skyldig sine velgere, sier hun til Expressen.

Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp for Moderaterna, mener det kommer til å ende med samtaler mellom de to partiene.

- Jeg mener det er åpenbart at vi skal gjøre alt som kreves for å få gjennom så mye moderat politikk som mulig. Det finnes jo også spørsmål som SD og M ligger nært hverandre i, som migrasjonspolitikken og kriminalpolitikken, sier han.

Et splittet parti

Selv om et flertall av de som svarte på undersøkelsen ville snakke med SD, var det fremdeles nesten 47 prosent som mente at Moderaterna må stå ved sitt tidligere standpunkt.

«Vi har sagt nei, og da skal vi stå fast ved det», skriver én i begrunnelsen.

«Vi har så ulike oppfatninger i de fleste politiske spørsmål. SD vil jo blant annet forlate EU, for eksempel. Dessuten er SD et rasistisk parti», skriver en annen.

«Det finnes ingen rom for å gi SD noen innflytelse. Sverige fortjener bedre enn som så», skriver en tredje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!