Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 3000 hotell- og restaurantarbeidere ut i streik søndag. Storhoteller stenger

Felleforbundet er forbannet over ikke å få rett til lokale forhandlinger.

 VIKER IKKE:  Fellesforbundet ved Jørn Eggum  (t.h.) og forhandlingsleder Clas Delp er klare for streik.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIKER IKKE: Fellesforbundet ved Jørn Eggum (t.h.) og forhandlingsleder Clas Delp er klare for streik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle andre forbund i NHO har for mange år siden akseptert rett til lokale lønnsforhandlinger. Dette var vårt hovedkrav i år og er noe vi mener motparten absolutt burde kunne akseptert, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til NTB.

Men NHO service kunne ikke det. Og pengekravet var uakseptabelt for arbeidsgiverne.

Dermed er konflikt et faktum.

3.351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold blir tatt ut i streik fra klokka 8 søndag morgen.

Det samme gjelder for 99 medlemmer ved sju bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland. Både hoteller, kantiner og restauranter rammes.

Hoteller må stenge Clarion Hotel Royal Christiania regner med at det blir nødvendig å stenge ganske raskt som følge av streiken i hotell- og restaurantbransjen.

78 ansatte ved hotellet i Oslo tas ut i streik.

Hotellet er med sine 532 rom blant de største i hovedstaden. — Dette vil føre til en rask stengning, forteller administrerende direktør André Schreiner til NTB.

Administrerende direktør Tarje Hellebust ved Oslo Plaza sier til NRK at han er bekymret etter at 98 medlemmer tatt ut i streik. Han sier samtidig at de ved hotellet vil gjøre det de kan for at gjestene ikke skal merke noe til streiken, men hotellet stenger klokka 12 søndag.

- Ingen er nødt til å forlate hotellet før klokken tolv i morgen, og alle får spise frokost, sier Hellebust lørdag ettermiddag.

Stor streikevilje Streiken vil ramme bedriftene forskjellig, avhengig av hvor mange medarbeidere som er organisert i den enkelte bedrift. Mange arbeidsplasser vil dermed fortsette driften selv om noen få ansatte er i streik.

- Det har vært stor pågang fra folk som er veldig interesserte i å streike. Vi er en lavlønnsgruppe som ligger langt etter i lønnsutviklingen. Streikeviljen er på topp, sier Svein-Frode Pettersbakken i Fellesforbundet til NTB.

Han var lørdag ettermiddag i full aktivitet på kontoret i Møllergata med forberedelser til streikestart søndag morgen. Pettersbakken delte ut gule vester til streikevakter, T-skjorter og andre effekter som skal hjelpe hotell- og restaurantarbeiderne å «vinne streiken» som han formulerer det.

- Sprenger rammen - Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, utdyper NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

Uttalelsen får Eggum til å reagere kraftig, selv om han medga under en pressekonferanse lørdag kveld at i prosent har det vært størrelser på bordet som overstiger frontfagets ramme på 2,4 prosent. De som er omfattet av den såkalte Riksavtalen tjener bare 77 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

- Hvis man skal heve de som har ligget svært lavt i lengre tid, sier det seg selv at vi i prosent må gå over noe utover rammen i frontfaget, sa Eggum, som likevel karakteriserte de økonomiske kravene som «moderate» og «rettferdige».

- Vi har overhodet ikke et ønske om å holde noen nede.

Det er ikke hotell- og restaurantbransjen som henger etter. Lønnsnivået har økt jevnt. Det er andre som drar fra, for eksempel i olje, som har gitt altfor høye lønnstillegg, sier Hansen til NTB.

(NTB)

Hele Norges coronakart