Over 3000 personer er etterlyst av Oslo-politiet

Oslopolitiet jakter på hele 3246 mennesker i forbindelse med kriminalsaker. Drap, drapsforsøk, voldtekt, bortføring og ran er blant forbrytelsene.

ETTERSLYSTE: I alvorlige kriminalsaker med antatte gjerningsmenn på flukt, går politiet av og til ut med navn og bilde på de etterlyste, men det store flertallet av de rundt 7000 personene som politiet prøver å få tak i i Norge i dag, blir ikke etterlyst offentlig.
ETTERSLYSTE: I alvorlige kriminalsaker med antatte gjerningsmenn på flukt, går politiet av og til ut med navn og bilde på de etterlyste, men det store flertallet av de rundt 7000 personene som politiet prøver å få tak i i Norge i dag, blir ikke etterlyst offentlig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Disse tallene endrer seg hver dag, men vi har nå 3246 personer vi etterlyser. Disse aner vi ikke hvor er. De kan være i Oslo, andre steder i landet, eller i utlandet, sier stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen til Dagbladet.

De ettersøkte utgjør en variert gruppe, men har det felles at politiet vil ha tak i dem i forbindelse med kriminalsaker eller mulige kriminalsaker.

- Det er hele spekteret, fra folk som er savnet, forkynninger av stevninger og vitner som ikke vil møte, til drap og drapsforsøk, sier Stølen.

ETTERLYST FOR DRAPSFORSØK: Ahmed Hassan Jama er etterlyst for drapsforsøk etter å ha skutt en norskpakistansk 27-åring flere ganger på Ellingsrud 30. juli. Foto: Politiet
ETTERLYST FOR DRAPSFORSØK: Ahmed Hassan Jama er etterlyst for drapsforsøk etter å ha skutt en norskpakistansk 27-åring flere ganger på Ellingsrud 30. juli. Foto: Politiet Vis mer

Antallet personer som til enhver tid er ettersøkt av Oslopolitiet, er stadig stigende, ifølge stasjonssjefen.

- Det er mye grov kriminalitet, og det er ingen straffesakskoder du kan utelate blant disse 3000. Det er vold, tyveri, bedrageri, sedelighetssaker og narkotika. Hele spekteret, sier Stølen.

7000 nasjonalt Hvor personene er, vet ikke politiet. Selv om mange av dem befinner seg i Oslo, er det ikke nødvendigvis lett for politiet å finne dem.

- Mange oppgir adresser som de ikke bruker som reell bostedsadresse. De gjør alt for å skjule seg, det er et kjempeproblem, sier Stølen.

ETTERLYST FOR KNIVDRAP: Donatas Majauskas (24) er hjemme i Litauen. Norsk politi har etterlyst ham for knivdrap  på en 31-årig litauer i Re 20. februar 2011. Foto: TOMM W: CHRISTIANSEN/DAGBLADET
ETTERLYST FOR KNIVDRAP: Donatas Majauskas (24) er hjemme i Litauen. Norsk politi har etterlyst ham for knivdrap på en 31-årig litauer i Re 20. februar 2011. Foto: TOMM W: CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Så kommer vi over dem for eksempel i trafikkontroll eller vi pågriper dem for nye straffbare forhold, sier Stølen.

Han mener noen spekulerer i at det skal ta lang tid før de blir pågrepet, fordi det kan medføre strafferabatt i norsk rett at det tar lang tid fra en kriminell handling til saken kommer til doms.

- Det blir feil at folk som er kriminelle, og som unndrar seg politiet, skal få strafferabatt fordi det er lenge siden ting har skjedd, sier Stølen.

ETTERLYST FOR NARKOSMUGLING: Irakeren Arkan Musa Jaf (29) stod tiltalt for å ha innført og solgt til sammen 4,6 kilo heroin til Norge. I oktober 2008 rømte han fra Bergen tingrett, da han skulle ledsages ned i arrestlokalene under en pause. I februar 2009 ble 29-åringen dømt i sitt fravær til 9 års fengsel. Nå hevder han at han vil tilbake til Norge og sone straffen.
ETTERLYST FOR NARKOSMUGLING: Irakeren Arkan Musa Jaf (29) stod tiltalt for å ha innført og solgt til sammen 4,6 kilo heroin til Norge. I oktober 2008 rømte han fra Bergen tingrett, da han skulle ledsages ned i arrestlokalene under en pause. I februar 2009 ble 29-åringen dømt i sitt fravær til 9 års fengsel. Nå hevder han at han vil tilbake til Norge og sone straffen. Vis mer

Alle landets politidistrikt til sammen har for tiden rundt 7000 personer de etterlyser, ifølge Stølen.

Ettersøkte personer som man vet befinner seg i utlandet, og som etterlyses via interpol, er Kripos sitt ansvarsområde.

Ikke samkjørt Dagbladet omtalte i sommer en sak om etterlyst ransmann (22). Han hadde sittet i varetekt i Finnmark etter beslag av 1,4 kilo metamfetamin og blitt dømt for drosjeran i Oslo tingrett. Så dro han til Kosovo, med flere uoppgjorte rans- og narkosaker bak seg i Norge. Han ble så etterlyst av politiet i flere omganger.

Han kom ubemerket tilbake til Norge i 2011, og begynte å jobbe i et lite snekkerfirma. Først åtte måneder senere fant politiet ut at han var i Norge.

PÅGREPET I PARIS: Alexandru Dodo (35) fra Romania er siktet for voldtekt av to eldre kvinner i Oslo. Han ble etterlyst gjennom Interpol, arrestert i Paris og kreves nå utlevert til Norge. Foto: Interpol
PÅGREPET I PARIS: Alexandru Dodo (35) fra Romania er siktet for voldtekt av to eldre kvinner i Oslo. Han ble etterlyst gjennom Interpol, arrestert i Paris og kreves nå utlevert til Norge. Foto: Interpol Vis mer

Da ble det klart at den etterlyste ransmannen i mellomtiden hadde jobbet som bygningsarbeider i Regjeringskvartalet - et arbeid som i utgangspunktet krever sikkerhetsklarering.

Ifølge Stølen er det et problem at staten ikke har samkjørt registrene sine.

- Vi har ikke tilgang på registrene til NAV og Skatt Øst. En som er ettersøkt av oss, kan få NAV-midler uten at vi får greie på det. Staten ettersøker med den ene hånden og gir med den andre, sier Stølen.

Vil gi PST tilgang De store juridiske hindrene for informasjonsutveksling mellom de offentlige etatene, er et spørsmål som diskuteres på høyt politisk nivå i disse dager. 22.juli-kommisjonen trakk også fram dette i sin rapport.

ETTERSØKT FOR VOLDTEKT: Karwan Tahsin Mohyeldin (35) er dømt for to overfallsvoldekter i Borgarting lagmannsrett. Han var ikke varetektsfengslet, og valgte å rømme landet mens rettssakene mot ham gikk. Foto: Interpol.
ETTERSØKT FOR VOLDTEKT: Karwan Tahsin Mohyeldin (35) er dømt for to overfallsvoldekter i Borgarting lagmannsrett. Han var ikke varetektsfengslet, og valgte å rømme landet mens rettssakene mot ham gikk. Foto: Interpol. Vis mer

Justisminster Grete Faremo sa onsdag til Aftenposten at hun ønsker å gi PST tilgang til offentlige registere.

- Jeg stiller spørsmål om det er riktig å ha disse sterke hindrene for utveksling av informasjon. Når offentlige etater har opplysninger for å avhjelpe et formål, er spørsmålet mitt om ikke den type informasjon, for eksempel fra Nav-systemet, bør kunne gjøres tilgjengelig for PST dersom de spør, sa justisministeren.

ETTERLYST FOR DRAP: Azad Ghaleb Ali (33) fra Irak er etterlyst for drapet på Cathrine Halvorsen, som ble funnet kvalt i en leilighet på Kongsvinger i desember i 2003.
ETTERLYST FOR DRAP: Azad Ghaleb Ali (33) fra Irak er etterlyst for drapet på Cathrine Halvorsen, som ble funnet kvalt i en leilighet på Kongsvinger i desember i 2003. Vis mer
ETTERLYST FOR BARNEBORTFØRING: Silvia Røsteholm og Rambo Hansen ble ettersøkt for barnebortføring etter at de bortførte sitt barn, som var tatt hånd om av barnevernet, fra Aline spedbarnssenter i Oslo 12. juni. Han er pågrepet og ettersøkt, mens moren og barnet fortsatt er etterlyst. Foto: Politiet
ETTERLYST FOR BARNEBORTFØRING: Silvia Røsteholm og Rambo Hansen ble ettersøkt for barnebortføring etter at de bortførte sitt barn, som var tatt hånd om av barnevernet, fra Aline spedbarnssenter i Oslo 12. juni. Han er pågrepet og ettersøkt, mens moren og barnet fortsatt er etterlyst. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer