Over 3000 reinsdyr drept av tog på ti år

Erstatningen er blodige penger, forteller reineier.

DREPT: Et tog passerer døde reinsdyr som ligger ved siden av jernbanesporet ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland i slutten av november. Foto: John Erling Utsi / NTB scanpix
DREPT: Et tog passerer døde reinsdyr som ligger ved siden av jernbanesporet ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland i slutten av november. Foto: John Erling Utsi / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Søndag ble 80 reinsdyr påkjørt av tog nord for Saltfjellet i Nordland. Mandag ble ti nye påkjørt og for et par uker siden skjedde nok en dyretragedie på nordlandsbanen da over 63 reinsdyr ble påkjørt.

Påkjørslene føyer seg inn i den lange rekken av tusenvis av reinsdyr som har blitt drept av tog på Norges nordligste jernbanestrekning.

Ifølge Avisa Nordland har 3 072 reinsdyr blitt påkjørt på nordlandsbanen de siste ti åra.

Blodige penger

De ti reinsdyrene som ble drept mandag, tilhørte reineier Oluf Anders Kuhmunen. Han sier til Avisa Nordland at han er fortvilet og frykter at flere vil bli drept. Selv om han får erstatning på de drepte dyrene, taper han fortsatt penger.

- Det vi mottar i erstatning er blodige penger, sier Kuhmunen og fortsetter:

- Vi taper penger fordi vi kun får betalt for de drepte dyrene. Dette er produksjonsdyr. Vi får ingen erstatning for kalvene de kunne gitt oss.

Avisa skriver at så langt er 414 reinsdyr blitt påkjørt og drept på nordlandsbanen.

Nye gjerder neste år

I sommer satte Bane Nor, som drifter den norske jernbanen, opp gjerder på deler av Saltfjellet. Til neste år skal de sette opp ytterligere gjerder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer