Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 3000 reinsdyr drept av tog på ti år

Erstatningen er blodige penger, forteller reineier.

DREPT: Et tog passerer døde reinsdyr som ligger ved siden av jernbanesporet ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland i slutten av november. Foto: John Erling Utsi / NTB scanpix
DREPT: Et tog passerer døde reinsdyr som ligger ved siden av jernbanesporet ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland i slutten av november. Foto: John Erling Utsi / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble 80 reinsdyr påkjørt av tog nord for Saltfjellet i Nordland. Mandag ble ti nye påkjørt og for et par uker siden skjedde nok en dyretragedie på nordlandsbanen da over 63 reinsdyr ble påkjørt.

Påkjørslene føyer seg inn i den lange rekken av tusenvis av reinsdyr som har blitt drept av tog på Norges nordligste jernbanestrekning.

Ifølge Avisa Nordland har 3 072 reinsdyr blitt påkjørt på nordlandsbanen de siste ti åra.

Blodige penger

De ti reinsdyrene som ble drept mandag, tilhørte reineier Oluf Anders Kuhmunen. Han sier til Avisa Nordland at han er fortvilet og frykter at flere vil bli drept. Selv om han får erstatning på de drepte dyrene, taper han fortsatt penger.

- Det vi mottar i erstatning er blodige penger, sier Kuhmunen og fortsetter:

- Vi taper penger fordi vi kun får betalt for de drepte dyrene. Dette er produksjonsdyr. Vi får ingen erstatning for kalvene de kunne gitt oss.

Avisa skriver at så langt er 414 reinsdyr blitt påkjørt og drept på nordlandsbanen.

Nye gjerder neste år

I sommer satte Bane Nor, som drifter den norske jernbanen, opp gjerder på deler av Saltfjellet. Til neste år skal de sette opp ytterligere gjerder.

Søndag sa Bane Nor til Dagbladet at de planlegger å bruke 30 millioner kroner på viltgjerder sør for Mosjøen - der 63 reinsdyr ble påkjørt og drept i slutten av november.

- Viltgjerde hadde planlagt byggestart i 2019, men man starter tidligere enn tenkt og det er nå forskuttert fram til sommeren 2018, sa Thor Erik Skarpen, pressevakt i Bane Nor, til Dagbladet søndag.

Skarpen sa også at de ønsker et bedre samarbeid med reindriftsnæringen for å få vite hvor reinen befinner seg.

- Vi har et samarbeid med reinsdyrnæringen, men vi må få et enda tettere samarbeid. De har et ansvar for dyrene sine, så kan vi gjøre det vi kan for å forebygge påkjørsler, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!