Over 300.000 nordmenn tåler ikke renteøkning

Sløve nordmenn har ikke økonomi til å takle høyere rente.

LOMMERUSK:  Mange nordmenn vil få lite å rutte med ved en eventuell renteøkning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LOMMERUSK: Mange nordmenn vil få lite å rutte med ved en eventuell renteøkning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En renteøkning på 1 prosentpoeng eller mer vil knekke økonomien for 13 prosent av de med boliglån, viser en ny undersøkelse.

Renta på boliglån kan bli rekordlav dersom Norges Bank torsdag kutter styringsrenta fra dagens 1 prosent. Boliglånsrenta ligger i dag rundt 2,5 prosent - og den kan bli sendt ned til rekordlave nivåer dersom styringsrenta senkes ytterligere.

- De lave rentene gjør oss sløve. Vi er blitt vant til at det er billig å låne penger, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Høyt forbruk I en undersøkelse som Respons har utført for banken, svarer 7 prosent av de med boliglån at de ikke tåler en renteøkning i det hele tatt, mens 6 prosent sier at de vil tåle en renteøkning inntil 1 prosentpoeng.

Det betyr at 330.000 nordmenn har et forbruk som gjør at de får problemer dersom boliglånet blir dyrere.

Må tåle 7-tallet Bare tre av ti med boliglån sier at de vil tåle en rentehevning på 5 prosentpoeng eller mer. Her burde det vært ti av ti, påpeker Gundersen:

- Alle med boliglån skal tåle en rente på minst 7-8 prosent. Ellers ville de ikke fått lån. Det er et tydelig faresignal når mange opplever at økonomien så vidt balanserer med dagens rentenivå, sier forbrukerøkonomen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.