Over 320 barn dør av sult hver eneste dag i Somalia

- Hungersnød er langt, langt verre enn en sultkatastrofe.

HJERTESKJÆRENDE: To underernærte, små barn gråter av sult på en barneavdeling på et sykehus i Mogadishu 4. august. Foto: REUTERS/Ismail Taxta
HJERTESKJÆRENDE: To underernærte, små barn gråter av sult på en barneavdeling på et sykehus i Mogadishu 4. august. Foto: REUTERS/Ismail Taxta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildene og historiene fra tørke- og sultherjede Afrikas horn blir stadig mer grusomme.

De siste 90 dagene har over 29 000 barn mistet livet på grunn av sult i Somalia.

- I en hungersnødskatastrofe som denne dør 7 voksne og 13 barn per 10 000 innbygger hver dag, sier Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

- Hungersnød er langt, langt verre enn en sultkatastrofe. Hungersnød innebærer at det gjelder et veldig stort antall og det skal mye til for at FN erklærer hungersnød, sier han.

FN advarer nå mot at Uganda kan bli neste land i rekken som rammes. Vestvik er enig i at muligheten for dette er tilstede, men mener det nå er viktig å fokusere på de tre landene som allerede er hardt rammet.

Somalia hardest rammet - Somalia er episenteret for hungersnøden. Det er der flest mennesker er rammet. Det er også vanskelig å få nødhjelpen inn i på grunn av dårlig infrastruktur og en manglende sentral regjering som tar kontroll, forteller han.

FÅR MAT: Halima Yusuf, som er mor til åtte, står i kø for å få dagens porsjon med mat fra World Food Programme i Mogadishu. Foto: AP Photo/Katharine Houreld
FÅR MAT: Halima Yusuf, som er mor til åtte, står i kø for å få dagens porsjon med mat fra World Food Programme i Mogadishu. Foto: AP Photo/Katharine Houreld Vis mer

Kenya og Etiopia er også hardt rammet og Vestvik understreker at det er minst like viktig å gi penger til Kenya, som har tatt imot over 440 000 flyktinger fra Somalia.

- I Kenya står over 2 millioner i fare for å bli rammet i tillegg til at de har mottatt et stort antall flyktninger fra Somalia. Det er derfor vel så viktig å støtte kenyanske myndigheter slik at de kan håndtere situasjonen og hjelpe flyktningene bedre.

FN og hjelpeorganisasjonene er redd hungersnøden vil vare lenge. Innhøstingen starter ikke før i januar og situasjonen kan forverres i september. I tillegg er ikke de små måltidene de fleste må nøye seg med næringsrike nok.

Nordmenn bryr seg - Det høres kanskje merkelig ut, men når vi sender mat sender vi en helt spesiell kjeks. Når et menneske utsettes for sult over lang tid blir kroppen ekstremt ømtålig for hva slags innhold maten har. Denne kjeksen ser ut som en vanlig tørr kjeks, men har en sammensetning som er laget spesielt for mennesker som har gått med et lavt kaloriinntak over en lang periode, sier Vestvik.

Han forteller at han er imponert over nordmenns giverglede og innsats i forbindelse med katastrofen, også etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

- Med tanke på den situasjonen vi selv befinner oss i må jeg si at det er rørende at vi ikke har glemt Afrikas horn midt oppe i det hele. Vi har opplevd at flyktninger i Dadaab i Kenya har uttrykt sorg og kondolanse overfor det som har skjedd i Norge samtidig som overlevende fra Utøya har tatt til orde for at nordmenn ikke må glemme de sultrammede. Dette er meget rørende, sier Vestvik.

BEGRAVES: En somalisk mann bærer sitt døde barn på vei til en begravelse. Over 29 000 somaliske barn har dødd som følge av hungersnøden de siste 90 dagene. Foto: REUTERS/Omar Faruk
BEGRAVES: En somalisk mann bærer sitt døde barn på vei til en begravelse. Over 29 000 somaliske barn har dødd som følge av hungersnøden de siste 90 dagene. Foto: REUTERS/Omar Faruk Vis mer

Han understreker at det er helt avgjørende for folks giverglede at hungersnøden dekkes i mediene.

- Situasjonen er veldig alvorlig, og det er avgjørende for folks giverglede at den får oppmerksomhet. De grusomme bildene og historiene utløser engasjement hos folk, sier han.

På flukt Daglig krysser over 3000 mennesker grensene fra Somalia til Etiopia og Kenya på flukt fra sulten, og daglig ankommer rundt 1000 den enorme flyktningsleiren Dadaab i Kenya. Ikke alle kommer frem i live.

Mange kvinner begir seg ut på den farlige reisen alene med en stor barneflokk og er spesielt utsatt for overfall, voldtekt og ran, også når de kommer frem til de overfylte flyktningsleirene.

Totalt er over 12 millioner mennesker rammet og hele 3,2 millioner trenger livreddende hjelp bare i Somalia.

FN opplyste onsdag at akutt feilernæring og dødsratene har gått over grenseverdien for hungersnød i midtre Shabelle, Afgoye-korridoren samt blant de internt fordrevne i hovedstaden Mogadishu.

FLYKTER: Et underernært barn gråter på fanget til moren i en flyktingsleir i Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
FLYKTER: Et underernært barn gråter på fanget til moren i en flyktingsleir i Mogadishu. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh Vis mer

Hvordan situasjonen vil utvikle seg fremover er vanskelig å si og avhenger av en rekke ulike faktorer.

- Været, som man jo ikke kan vite hvordan blir på forhånd, har mye å si. Vanligvis sår man i høstmånede vi nå har foran oss og høster i januar. Både tørke og for store mengder regn kan påvirke jordbruket. En eventuell matvarestabilitet avhenger også av politisk stabilitet og arbeidet rundt dette må fortsette, sier Vestvik.

Krisen blir ytterligere forsterket av den ekstremt vanskelige  sikkerhetssituasjonen i Somalia, hvor terrorbevegelsen Al-Shabbaab, som skal ha tilknytning til Al-Qaida, kontrollerer enkelte av de hardest rammede områdene, og gjør det vanskelig for hjelpeorganisasjoner i å komme inn.

Sultkatastrofen på Afrikas horn

• Tørken som det siste året har rammet Afrikas Horn, er i mange områder den verste siden årene 1950 og 1951.

• Nedbøren har vært under 30 prosent av gjennomsnittet for årene 1995 til 2010.

• FN har erklært hungersnød i fire områder i det sørlige Somalia. Hungersnød betyr at det i snitt dør to voksne eller fire barn per 10.000 per dag og over 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.

• FNs kontor for samordning av humanitære saker (OCHA) frykter at hele den sørlige delen av Somalia skal bli rammet av hungersnød. Situasjonen er forverret av den pågående og brutale borgerkrigen i landet.

• Over 12 millioner mennesker trenger hjelp på grunn av den ekstreme tørken i Somalia, Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea.

(NTB)

Kilder: OCHA, Flyktninghjelpen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer