Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook-skandalen, Cambridge Analytica

Over 37 000 nordmenn kan ha blitt rammet

37 550 norske Facebook-brukere kan ha delt data med analyseselskapet Cambridge Analytica i strid med selskapets regler.

SKANDALE: Facebook sa i går at opptil 87 millioner Facebook-brukere kan ha delt data med analyseselskapet Cambridge Analytica. Nå opplyser Facebook at 37 550 norske brukere kan være rammet. Foto: AFP PHOTO / JOSH EDELSON / NTB Scanpix
SKANDALE: Facebook sa i går at opptil 87 millioner Facebook-brukere kan ha delt data med analyseselskapet Cambridge Analytica. Nå opplyser Facebook at 37 550 norske brukere kan være rammet. Foto: AFP PHOTO / JOSH EDELSON / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at opptil 87 millioner Facebook-brukere kan ha blitt berørt av Cambridge Analytica-skandalen. Det er langt flere enn de 50 millioner brukerne det først ble opplyst om.

Bare 17 nordmenn har lastet ned appen som ga Cambridge Analytica tilgang til de private opplysningene.

Men teller man Facebook-vennene med, kan det potensielt dreie seg om 37 550 nordmenn. Det opplyser Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster, i en e-post til NTB.

Slik skjedde det

Personopplysningene skal ha blitt hentet inn via en personligshetstest utviklet av psykologiprofessor Aleksandr Kogan ved Universitetet i Cambridge. Informasjonen ble hentet ut ved at brukerne logget inn i appen med sin Facebook-profil, slik at selskapet kunne hente ut informasjon derfra.

Den ene kjente appen, som 270 000 mennesker skal ha innstallert frivillig, heter «thisisyourdigitallife».

Imidlertid var brukervilkårene i appen slik at at den også kunne hente inn informasjon fra brukerens venner, slik at Cambridge Analytica klarte å samle inn informasjon om det Facebook nå mener er 87 millioner mennesker. Over 70 millioner av dem skal ha vært i USA.

Informasjonen ble blant annet brukt til å bygge opp psykologiske profiler og ble solgt for millioner.

Solgte informasjonen

Facebook har tidligere understreket at det i hovedsak er personer i USA som er rammet.

En komité i USAs kongress vil ha svar på hvordan skandalen kunne skje og opplyste onsdag at Facebook-sjef Mark Zuckerberg stiller til høring om saken onsdag 11. april.

Det var i midten av mars det først kom fram at Cambridge Analytica har stjålet personopplysninger om millioner av Facebook-brukere. Analyser av datamaterialet ble seinere solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab. Nå ser det altså ut til at skandalen er større enn først antatt.

Nye sikkerhetstiltak

Facebook har etter avsløringene innført nye sikkerhetstiltak, blant annet har de fjernet muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller e-postadresser.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang på telefonnumre og e-postadresser på denne måten har kunnet samle inn brukerprofiler.

I en bloggpost lagt ut på Facebooks hjemmesider, har selskapets teknologidirektør Mike Schroepfer redegjort for noen av endringene som er gjort. Blant annet må selskapet godkjenne alle tredjepartsapper som bruker Facebook-innlogging, i tillegg til at tilgangen til brukerprofiler, arrangementer og grupper skal bli langt mindre.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!