(Dagbladet): I går ble det kjent at opptil 87 millioner Facebook-brukere kan ha blitt berørt av Cambridge Analytica-skandalen. Det er langt flere enn de 50 millioner brukerne det først ble opplyst om.
Bare 17 nordmenn har lastet ned appen som ga Cambridge Analytica tilgang til de private opplysningene.

Facebook-skandalen: 87 millioner brukere rammet
Men teller man Facebook-vennene med, kan det potensielt dreie seg om 37 550 nordmenn. Det opplyser Facebooks kommunikasjonssjef i Norden, Peter Münster, i en e-post til NTB.
Slik skjedde det
Personopplysningene skal ha blitt hentet inn via en personligshetstest utviklet av psykologiprofessor Aleksandr Kogan ved Universitetet i Cambridge. Informasjonen ble hentet ut ved at brukerne logget inn i appen med sin Facebook-profil, slik at selskapet kunne hente ut informasjon derfra.
Den ene kjente appen, som 270 000 mennesker skal ha innstallert frivillig, heter «thisisyourdigitallife».
Imidlertid var brukervilkårene i appen slik at at den også kunne hente inn informasjon fra brukerens venner, slik at Cambridge Analytica klarte å samle inn informasjon om det Facebook nå mener er 87 millioner mennesker. Over 70 millioner av dem skal ha vært i USA.
Informasjonen ble blant annet brukt til å bygge opp psykologiske profiler og ble solgt for millioner.
Solgte informasjonen
Facebook har tidligere understreket at det i hovedsak er personer i USA som er rammet.

Dette er de egentlig ute etter når du bruker Facebook
En komité i USAs kongress vil ha svar på hvordan skandalen kunne skje og opplyste onsdag at Facebook-sjef Mark Zuckerberg stiller til høring om saken onsdag 11. april.
Det var i midten av mars det først kom fram at Cambridge Analytica har stjålet personopplysninger om millioner av Facebook-brukere. Analyser av datamaterialet ble seinere solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab. Nå ser det altså ut til at skandalen er større enn først antatt.
Nye sikkerhetstiltak
Facebook har etter avsløringene innført nye sikkerhetstiltak, blant annet har de fjernet muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller e-postadresser.
Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang på telefonnumre og e-postadresser på denne måten har kunnet samle inn brukerprofiler.
I en bloggpost lagt ut på Facebooks hjemmesider, har selskapets teknologidirektør Mike Schroepfer redegjort for noen av endringene som er gjort. Blant annet må selskapet godkjenne alle tredjepartsapper som bruker Facebook-innlogging, i tillegg til at tilgangen til brukerprofiler, arrangementer og grupper skal bli langt mindre.
Saken oppdateres
