Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 40 drept i kirke i Øst-Timor

Minst 40 mennesker ble drept i Øst-Timor i dag, da motstandere av uavhengighet for Øst-Timor kastet håndgranater inn i en kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal ha vært 2.000 mennesker i kirken da granatene eksploderte.

Ugjerningen skjedde like etter at Øst-Timors fengslede opprørsleder Xanana Gusmao ba om FN-styrker for å stoppe kampene og overgrepene mot sivile på det indonesisk-okkuperte territoriet. Forslaget er til nå blitt avvist av representanter for myndighetene.

- En politistyrke fra FN er ikke lenger nok, det er nødvendig med en fredsbevarende styrke, sa Gusmao tidligere i dag, gjennom sin advokat Johnson Panjaitan.

Mandag oppfordret Gusmao til væpnet kamp mot indonesiske styrker og paramilitære grupper, etter stadige overgrep mot sivile i Øst-Timor. Mandag ble 17 sivile østtimoresere drept.

- Jeg har gitt alle østtimoresere, særlig i uavhengighetsbevegelsen, ordre til å gå til kamp mot det indonesiske militære og den pro-indonesiske militsen på Øst-Timor, het det i uttalelsen fra Gusmao.

Denne oppfordringen vil bare bli trukket tilbake dersom FN sender en fredsbevarende styrke, sa hans advokat i dag.

Den fremste utenrikspolitiske rådgiveren til president B.J. Habibie, Dewo Fortuna Anwar, avviser forslaget om FN-styrker.

- Det er ikke noe behov for en part utenfra, sa rådgiveren.

Truer

- Men oppfordringen til fornyet væpnet kan true prosessen med å få til en avstemmingen om autonomi eller selvstendighet for det indonesisk-okkuperte området, sier Dewi Fortuna Anwar.

Tidligere i år lovet regjeringen i Jakarta å gi befolkningen i Øst-Timor en sjanse til selv å avgjøre sin egen framtid, etter 23 år med indonesisk okkupasjon. Dette fikk den fengslede østtimoresiske opprørslederen Xanana Gusmao, som nå sitter i husarrest i Jakarta, til å oppfordre alle sider i den blodige konflikten om å legge ned våpnene. Han kom med sin oppfordring om igjen å gripe til våpen etter opptrapping i overgrepene mot sivile.

Belo-forslag

Nobelpris-vinneren biskop Carlos Belo understreket tirsdag sin støtte til en fredelig løsning. Han mener at FN kan bidra med å sende et humanitært team for å kontrollere menneskerettssituasjonen i fem distrikter i det urolige området.

Denne sivile, uavhengige kontrollkomiteen bør opprettes raskt, sa Belo i sin første kommentar etter at Gusmao oppfordret til væpnet kamp.

(NTB-Reuters-AFP)