FLYKTNINGKRISE: 409 000 rohingya-muslimer har flyktet fra undertrykkelse i Myanmar. Det betyr fullstendig overbelastede flyktningleire i nabolandet Bangladesh. Video: CNN / AP. Vis mer

Myanmar-konflikten

Over 400 000 rohingyaer har flyktet til Bangladesh. To barn og en kvinne trampet ned og drept i kaoset

Over 400 000 statsløse flyktninger har rømt fra de brutale herjingene i Myanmar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): FN opplyste lørdag at antall rohingyaer som har flyktet fra den militære undertrykkelsen i Myanmar, er kommet opp i 409 000.

Til sammen 18 000 ankom Bangladesh på én dag.

To barn og en kvinne som tilhører rohingya-minoriteten ble drept i kaoset som oppsto i en flyktningsleir i Bangladesh lørdag. De tre ble trampet ned under en kamp om mat og klær, ifølge AFP.

Stadig verre forhold

Bangladeshs statsminister Sheikh Hasina reiste lørdag til FN i New York for å be om hjelp til rohingya-krisen. Hun satte seg på et fly til New York og FNs hovedforsamling dagen etter at hun igjen innkalte Myanmars ambassadør for å protestere mot håndteringen av rohingyaene.

Bangladesh, som selv er et fattig land, har ingen mulighet til å sørge for hundretusener av flyktninger i leirer langs grensa. Regjeringen har gitt de militære ansvar for å frakte mat og utstyr til grenseområdene, samtidig som det er lagt planer for å bygge 14 000 tilfluktsbygg med plass til seks familier hver.

Forholdene blir stadig verre i grensebyen Cox's Bazar, der den nye tilstrømmingen de siste dagene kommer på toppen av 300.000 flyktninger som er kommet tidligere.

Tas opp i FN

- Sheikh Hasina vil ta opp rohingya-saken i sin tale i FNs hovedforsamling. Hun vil kreve en øyeblikkelig stans i volden i Rakhine i Myanmar og be FNs generalsekretær sende en undersøkelseskommisjon til Myanmar, sier en talsmann for Hasina.

- Hun vil også be det internasjonale samfunnet og FN legge press på Myanmar for å repatriere alle rohingya-flyktningene tilbake til sitt hjemland, sier han videre.

Midt i den stadig mer spente situasjonen kalte Bangladeshs utenriksdepartement inn en diplomat fra Myanmar for å protestere mot at droner og helikoptre fra Myanmar krenket bangladeshisk luftrom.

Bangladesh har også protestert mot at Myanmar har lagt ut landminer i grenseområdene, som allerede har kostet flere rohingyaer livet.

Brutal undertrykking

BRANN: Minst 80 store branner har rammet bebodde områder i Rakhine-provinsen. Her er et bilde av en brann nær grensa til Bangladesh. Foto: AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN / NTB Scanpix
BRANN: Minst 80 store branner har rammet bebodde områder i Rakhine-provinsen. Her er et bilde av en brann nær grensa til Bangladesh. Foto: AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN / NTB Scanpix Vis mer

Den siste krisen startet 25. august da en geriljagruppe av rohingyaer angrep flere politistillinger. De militære svarte med en brutal offensiv, der hundrevis av landsbyer er brent ned til grunnen og hundretusener av mennesker drevet på flukt.

Amnesty International opplyste tidligere denne uka at de har bevis for brenning av landsbyer som de militære står bak, blant annet satellittbilder og vitnemål.

FNs generalsekretær António Guterres har kalt Myanmars behandling av rohingyaene for etnisk rensing.