Over 400 år gammelt stjålet atlas funnet i New York

Har vært borte fra Det kongelige biblioteket i Sverige siden Anders Burius stjal det for over ti år siden.

415 ÅR GAMMELT: Det gamle atlaset inneholder blant annet det eldste, kjente kartet over det amerikanske kontinetet. Foto: AFP PHOTO / Kungliga Biblioteket / Jens Ostman
415 ÅR GAMMELT: Det gamle atlaset inneholder blant annet det eldste, kjente kartet over det amerikanske kontinetet. Foto: AFP PHOTO / Kungliga Biblioteket / Jens OstmanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Biblotekarene ved Det kongelige bibliotek i Sverige kunne stolt vise frem et 415 år gammel atlas under en pressekonferanse i New York i går.

Det sjeldne og spesielle atlaset, som ble stjålet av bibliotekets egen sjefsbibliotekar, Anders Burius, en gang mellom 1995 og 2004, ble nylig funnet igjen i New York og retunert til sin rette eier.

Atlaset, som er laget av Cornelius van Wytfliet og inneholder det eldste kjente kartet over det amerikanske kontinetet, hadde vært i det svenske biblioteket i over 300 år før det ble stjålet.

- Boka fra 1597 har vært tilgjengelig for Sveriges konger og dronninger. Dette er viktig fordi det er den eneste kopien av atlasen i Sverige. Atlasen inneholder 19 kart, inkludert det første trykte kart over det som på den tiden var ansett som California, korrekt tegnet som en halvøy, sier Greger Bergvall, kartbibliotekar ved det kongelige biblioteket.

California som en øy Andre gamle kart har feilaktig tegnet California som en øy. Halvøya heter dag Baja California og tilhører Mexico.

ATLAS FRA 1597: Et bilde av det gamle, sjeldne atlaset tatt under gårsdagens pressekonferanse i New York. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
ATLAS FRA 1597: Et bilde av det gamle, sjeldne atlaset tatt under gårsdagens pressekonferanse i New York. Foto: AP Photo/Mary Altaffer Vis mer

Bergvall sier også at atlaset overlevde en stor brann i 1697 som ødela store deler av biblioteket. I dag har biblioteket omtrent sju millioner bøker.

Det var i juni i 2011 at biblioteket oppdaget at den gamle altaset var lagt ut for salg av Arader Galleries, som selger kart i New York. Kartselgeren hadde ikke vært klar over atlasets spesielle historie, og resturnerte det til Sotheby's i London hvor han hadde kjøpt det i 2000.

Sotheby hadde igjen kjøpt atlaset av en selger i London som driver med sjeldne bøker. De leverte atlaset tilbake til Sverige den 15. juni. 

Stjal 56 sjeldne bøker Atlaset er langt ifra det eneste Anders Burius har stjålet fra biblioteket under sin ansattelsesperiode der. Da biblioteket ville telle over bøkene på grunn av mistanke om tyveri, innrømmet Burius å ha stjålet hele 56 sjeldne bøker. Etter å ha fjernet merker som viser hvor bøkene kommer fra, skal han ha solgt dem videre.

Det 415 år gamle atlaset er det første som har blitt funnet igjen.

ENDELIG FUNNET: Kartbibliotekar Greger Bergvall viser frem atlaset i New York. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
ENDELIG FUNNET: Kartbibliotekar Greger Bergvall viser frem atlaset i New York. Foto: AP Photo/Mary Altaffer Vis mer

Burius ble arretsert i 2004, og under en midlertidig løslatelse fra varetekt kuttet han sine egne håndledd og en gassledning til komfyren på kjøkkenet sitt, noe som resulterte i et eksplosjon og et dusin skadde.

Letingen etter resten av de savnede bøkene fortsetter, med hjelp av amerikanske advokater i New York. Blant de savnede bøkene er det en kopi av John Donnes dikt fra 1663 og en kopi av Thomas Hobbes' filosofiske mesterverk Levithan fra 1651.

STJÅLET: Det gamle atlaset ble stjålet av Anders Burius en gang mellom 1995 og 2004. Foto: AFP PHOTO / Kungl Biblioteket / Jens Ostman
STJÅLET: Det gamle atlaset ble stjålet av Anders Burius en gang mellom 1995 og 2004. Foto: AFP PHOTO / Kungl Biblioteket / Jens Ostman Vis mer