Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 400 deltar i opprop mot Støre

Utenriksministeren må inn på teppet til stortingsgruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Reaksjonene i politiske kretser blir stadig kraftigere, etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre for en drøy uke siden uttalte at Norge ikke vil gi støtte til de palestinske selvstyremyndighetene hvis Hamas ikke endrer politikk.

- Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt for Norge med flere direkte utbetalinger, sa Støre i Dagbladet søndag 9. april.


Nå har en lang rekke SV- og Ap-politikere gått sammen om et opprop for fortsatt støtte til Hamas-regjeringen.

- Vi sier nei

- Vi har ikke noe tro på at det hjelper å bruke økonomiske pressmidler mot palestinerne. Det eneste man oppnår da er at de føler at de ikke har noe å tape lenger, forklarer initiativtaker Stine Rødmyr, som leder Fredsforum i Oslo Ap, til Dagbladet.no.


Hun mener Støre burde diskutert Palestina-spørsmålet med partiet, før han kom med uttalelsene om å trekke støtten.

- Vi oppfattet for en måned siden at utenriksministeren var enig med oss når han uttalte at det ikke var klokt å fryse støtten, men rett før påske kom altså dette utspillet. Min mening er at vi hadde behandlet saken i eget fylkesparti, og at dette var et utidig utspill, sier Rødmyr.

Hun mener spørsmålet ikke hastet så mye at Støre ikke kunne rukket å diskutere saken med partiet før han gikk ut i pressen.

MÅ FORKLARE SEG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal redegjøre for regjeringhens politikk i Midtøsten, på et møte med Aps stortingsgruppe om en uke. Foto: Sergey Gratchev
MÅ FORKLARE SEG: Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal redegjøre for regjeringhens politikk i Midtøsten, på et møte med Aps stortingsgruppe om en uke. Foto: Sergey Gratchev Vis mer

- Aktiv rolle

«Vi er medlemmer og tillitsvalgte i AP, SV og SP og ungdomsorganisasjonene deres. Vi mener Norge må spille en aktiv rolle i Midtøsten. Vi sier nei til å trekke tilbake bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene», heter det i oppropet som er publisert på et eget nettsted.


Blant de som har signert oppropet er LO-leder Kleiv Fiskvik, stortingsrepresentant Truls Wikholm for Ap, og en lang rekke AUF-, Ap- og SV-politikere.

Allerede dagen etter intervjuet med utenriksministeren kom de første reaksjonene på uttalelsene hans. Både Støre og utviklingsminister Erik Solheim fant det nødvendig å «presisere» hva regjeringen egentlig mente.

- Jonas og jeg er helt omforent om disse tingene. Vi har ikke kuttet noen bevilgninger, og vi tar stilling til det spørsmålet når utbetalinger blir aktuelt, sa Solheim til Dagbladet.no tirsdag i forrige uke.

Til stortingsgruppen

I dag melder NRK at utenriksministeren er kalt inn på teppet av Arbeiderpartiets stortingsgruppe.


Etter krav fra flere stortingsrepresentanter og medlemmer av sentralstyret i Arbeiderpartiet må saken nå opp både i internasjonalt utvalg, i sentralstyret og i partiets stortingsgruppe.

Over 400 deltar i opprop mot Støre

Støre sier til NRK at han vil møte stortingsgruppen onsdag om en uke.

HAR SKREVET UNDER: LO-leder Kleiv Fiskvik.
OPPROPET: Over 400 politikere i SV, Ap, og SP har skrevet under på at sier nei til å trekke tilbake bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling