Kenya

Over 400 savnet: Utelukker ikke flere

To pastorer møter i retten i Kenya tirsdag, anklaget for å ha oppfordret disiplene sine til å sulte seg til døde for å «møte Jesus».

OVER HUNDRE FUNNET DØDE: Politiet og lokale innbyggere henter ut lik som har blitt funnet i Shakahola-skogen utenfor kystbyen Malindi sør i Kenya. Foto: AP / NTB
OVER HUNDRE FUNNET DØDE: Politiet og lokale innbyggere henter ut lik som har blitt funnet i Shakahola-skogen utenfor kystbyen Malindi sør i Kenya. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Levningene av til sammen 110 mennesker er hittil funnet i drøyt 30 massegraver på den store eiendommen til den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge. Han leder den kristne sekten Good News International Church.

De fleste av de døde er barn, ifølge myndighetene.

VED ÅSTEDET: Likene som ble funnet på eiendommen til den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge. Foto: AP / NTB
VED ÅSTEDET: Likene som ble funnet på eiendommen til den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge. Foto: AP / NTB Vis mer

En kvinne og ti barn i alderen halvannet til ti år er hittil obdusert, og patologen Johansen Oduor opplyser at de fleste av dem bar preg av å ha sultet i hjel.

Annonse

- To viste også tegn til kvelning, opplyste han mandag.

Ifølge Kenyas Røde Kors er 410 mennesker meldt savnet etter at saken ble kjent, skriver danske TV 2.

Overga seg: ble løslatt

Mackenzie Nthenge overga seg til politiet i mars etter at to barn av sektmedlemmer skal ha sultet i hjel. Han ble siden løslatt mot kausjon, men pågrepet igjen 14. april da politiet fant fire av disiplene hans døde.

Tirsdag møtte han i retten i Kenyas nest største by Mombasa for blant annet å svare på anklager om drap, bortføring og barnemishandling.

PÅGREPET: Den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge i retten tirsdag. Foto: Simon Maina / AFP / NTB
PÅGREPET: Den selvutnevnte pastoren Paul Mackenzie Nthenge i retten tirsdag. Foto: Simon Maina / AFP / NTB Vis mer

- Vi vet ennå ikke hvilke anklager aktoratet vil fremme, vi får vente og se, sa forsvareren George Kariuki da han ankom det lille rettslokalet, som var fullpakket av pårørende av de døde.

Flere anklagelser

Den velkjente og velstående tele-evangelisten Ezekiel Odero, som leder en annen menighet, knyttes også til massakren i Shakahola-skogen og må også møte i retten tirsdag.

Odero ble pågrepet i Malindi torsdag og anklages for å ha medvirket til drap, for å ha oppfordret til selvmord, for radikalisering, forbrytelser mot menneskeheten, barnemishandling, svindel og hvitvasking.

KNYTTET TIL MASSAKREN: Her blir tele-evangelisten Ezekiel Odero pågrepet. Foto: Stringer / Reuters / NTB
KNYTTET TIL MASSAKREN: Her blir tele-evangelisten Ezekiel Odero pågrepet. Foto: Stringer / Reuters / NTB Vis mer

Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til anklagene.

Skal undersøke grundig

- Hvis noen mangler organene sine, vil vi fortelle verden om det, sa innenriksministeren i Kenya, Kithure Kindiki, mandag ifølge danske TV 2.

VIL UNDERSØKES: Innenriksministeren i Kenya, Kithure Kindiki, under en pressekonferanse mandag. Foto: Simon Maina / AFP / NTB
VIL UNDERSØKES: Innenriksministeren i Kenya, Kithure Kindiki, under en pressekonferanse mandag. Foto: Simon Maina / AFP / NTB Vis mer

Han sa også at det vil bli gjort grundige undersøkelser dersom det viser seg at organer mangler.

- I så fall må vi finne ut hvorfor disse organene mangler, hvem som tok dem og hvor det skjedde, sa Kindiki.

Utelukker ikke flere lik

Det er rettsmedisiner Johansen Oduor som leder obduksjonsarbeidet, noe han beskriver som svært omfattende, ifølge den danske avisa.

- Vi skal gjennomføre obduksjonene på skift, fortalte Oduor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- OMFATTENDE: Rettsmedisiner Johansen Oduor som leder obduksjonsarbeidet. Foto: Simon Maina / AFP / NTB
- OMFATTENDE: Rettsmedisiner Johansen Oduor som leder obduksjonsarbeidet. Foto: Simon Maina / AFP / NTB Vis mer

Kraftig regn har de siste tre dagene forsinket arbeidet med å gjennomsøke pastorens eiendom i Shakahola-skogen utenfor kystbyen Malindi sør i Kenya.

Det utelukkes dermed ikke at flere lik kan være gravlagt på eiendommen.

Både myndigheter og media har i mellomtida forsøkt å finne svar på hvorfor så mange mennesker tilsynelatende døde for Paul Mackenzie, og om religiøs galskap er den eneste forklaringen.

Varslet gransking

Ifølge påtalemyndigheten har de to pastorene lenge samarbeidet tett, blant annet om en TV-stasjon som ble benyttet for «å spre et radikaliserende budskap».

Saken har rettet et søkelys på Kenyas over 4000 registrerte kirkesamfunn, og mange spør seg nå om hvordan Mackenzie Nthenge så lenge kunne spre sitt budskap uten at myndighetene grep inn.

President William Ruto har varslet gransking og oppretter nå en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan myndighetene bør regulere religiøs virksomhet i landet, uten dermed å innskrenke religionsfriheten, sier innenriksminister Kithure Kindiki.

- Men på samme tid akter vi ikke å la kriminelle misbruke den retten for å skade, drepe, torturere og sulte mennesker i hjel, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer