Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 44% stryk

Flere enn en av tre strøk til universitetenes forberedende eksamen denne våren. I Oslo strøyk over 44 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det kan nok være mange studenter som ikke har topp motivasjon, og som bare ser på studiet som et alternativ til arbeidsledighet, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.

Dagbladet har samlet inn tall fra alle universitetene i landet og funnet at flere enn hver tredje strøk til examen philosophicum i vår. Oslo har flest med «ikke bestått» med hele 44,1 prosent.

- Dette er sløsing både med studentenes og universitetenes tid, sier Giske.

Zzzzov i timen

- Vi vet ikke hvor mange som har fulgt undervisningen ved universitetet, men man kan vel anta at noen bare har kastet seg rundt og forsøkt seg på eksamen uten å ha lest noe særlig, sier studiekonsulent ved Universitetet i Oslo, Astrid Lid.

Stian Engelsvoll (22) var en av studentene som sto på ex.phil. Men det var med nød og neppe.

- Forelesningene var så kjedelige at jeg stort sett sov meg gjennom timene, men jeg gikk dit for å ha samvittigheten ren, sier han.

Han synes ikke at foreleserne gjorde det særlig spennende for studentene.

Han karakteriserer forelesningene som kryptiske og ser på forberedende som et nødvendig onde. Til høsten begynner han på psykologistudiene.

Mer undervisning

Høgskolen i Stavanger hadde 43 prosents stryk til ex.phil. I Bergen strøk 37 prosent. På Universitetet i Tromsø var strykprosenten på ex.phil. på 31,2 prosent. På NTNU i Trondheim strøk 50 av 457 studenter til den skriftlige eksamensdelen av examen philosophicum. NTNU har delt ex.phil opp i to deler, og strykprosenten gjelder den første delen.

- Strykprosenten på universitetene har vært høy lenge, og den er hovedbegrunnelsen for reformen som kommer fra høsten av, sier Giske.

Målet med Kvalitetsreformen, som blir innført fra høsten av, er å gi studentene mer undervisning i mindre grupper og flere oppgaver underveis i studiet, ikke bare en avsluttende eksamen, slik det er i dag.

Zzzzov og sto: Stian Engelsvoll er en av de få som sto på Ex.phil-eksamen til jul. Han ser på forberedende som et nødvendig onde.