Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 445 000 mennesker drevet på flukt i Afghanistan

Konflikten i Afghanistan førte til at over 445 000 mennesker ble drevet på flukt i 2017, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs nødhjelpskontor OCHA anslår antallet fordrevne i en ny rapport som ble offentliggjort tirsdag. I 2016 måtte over en halv million flykte fra hjemmene sine på grunn av konflikten.

Den har forverret seg de siste årene, og de afghanske regjeringsstyrkene er mange steder svært hardt presset. Regjeringsstyrkene kjemper både mot Taliban-bevegelsen og ekstremistgruppa IS og andre mindre væpnede grupper.

- Aktiv konflikt

Tidligere ble Afghanistan regnet som et land som slet med ettervirkningene av konflikt. Men i sommer fastslo FN at det igjen pågår en «aktiv konflikt» i landet.

Til sammen 900 000 internt fordrevne bor i flyktningleirer i Afghanistan, mange av dem under det FN beskriver som umenneskelige forhold.

Situasjonen har fått USA og andre NATO-land til å sende flere soldater til landet. President Donald Trump har skrotet planen til forgjengeren Barack Obama om tilbaketrekking fra Afghanistan.

Norge har besluttet å øke antall spesialsoldater i Afghanistan fra 50 til 60.

Tusener drept

Hvilken betydning den vestlige styrkeoppbyggingen vil få, er uklart. Selv om antallet amerikanske soldater i Afghanistan er økt til 16 000, er dette bare en tidel av NATO-styrkene som var utplassert i landet rundt 2010.

Mandag ble en amerikansk soldat drept i kamper i Nangarhar-provinsen, ifølge det amerikanske militæret. Flere tusen utenlandske soldater er blitt drept i landet siden invasjonen av Afghanistan i 2001.

FN begynte å føre oversikt over sivile tap i 2008, og siden da er over 25 000 afghanske sivile blitt drept.

Til tross for konflikten i Afghanistan har norske myndigheter fortsatt å tvangsreturnere afghanske asylsøkere som har fått avslag på sine søknader. Regjeringens begrunnelse er at store deler av landet fortsatt regnes som trygt.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!