Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 470 fanger rømte gjennom dette hullet

Taliban brukte fem måneder på 360 meter lang flukttunnel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptil 500 fanger har flyktet fra et fengsel i den sørafghanske provinsen Kandahar gjennom en 360 meter lang tunnel, påbegynt på utsiden for rundt fem måneder siden, som strakk seg under en stor motorvei og flere politiposter.

Taliban selv hevder at 106 av de rømte fangene er Taliban-ledere. De øvrige skal for det meste være fotsoldater, ifølge myndighetene.

- Dette er en skammelig hendelse for de afghanske myndighetene. Det er umulig for Taliban å få 500 personer ut av fengsel uten at noen hjalp til. Jeg tror det er folk innen fengselet eller myndighetene som tar hjulpet Taliban. Det blir nå klart for alle hvor korrupt myndighetene er, sier Ahmad Shah Khan Achakzai, et tidligere parlamentsmedlem i Kandahar, ifølge csmonitor.com.

Innsatte skal natt til i går ha gått fra rom til rom og åpnet celledører, før de ble ført ut gjennom tunnelen og til ventende kjøretøyer på utsiden. Det hele skal ha tatt flere timer, men angivelig ikke blitt oppdaget før lenge etter at alle var ute.

Dette virker svært usannsynlig, ifølge Dagbladets kommentator Jan-Erik Smilden, som mener flukten til syvende og sist kan ramme norske soldater stasjonert i landet.

- Frykten er at disse nå vil forsterke motstanden i sør, ikke minst gjennom sin krigserfaring. Mange kan bli satt inn i områder der NATOs ISAF-styrker har tatt over mesteparten av kontrollen de siste månedene og dermed skape nye problemer for de utenlandske soldatene, de afghanske regjeringsstyrkene og president Hamid Karzai. Det kan heller ikke utelukkes at en del rømte fanger vil bli transportert nordover for å styrke Taliban-nærværet der. Det kan også ramme de norske soldatene, skriver Smilden.

Nattens masseflukt var den andre på tre år fra fengselet i Kandahar. I 2008 greide rundt 1000 innsatte å flykte fra fengselet, etter at Taliban sprengte porten ved hjelp av en bilbombe, ifølge NTB.

KORRUPT?  Flukten, som skal ha tatt flere timer, ble ikke offisielt oppdaget før lenge etter at den var et faktum. Dette har fått varselsbjellene til å ringe hos mange, som mener personer ved fengselet eller hos myndighetene må ha hatt kjennskap til planene. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/SCANPIX
KORRUPT? Flukten, som skal ha tatt flere timer, ble ikke offisielt oppdaget før lenge etter at den var et faktum. Dette har fått varselsbjellene til å ringe hos mange, som mener personer ved fengselet eller hos myndighetene må ha hatt kjennskap til planene. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media