- JOBBET SVART:  Over 50 nåværende og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo er tatt for å jobbe svart, ifølge Skatteetaten. Foto: Eirik Helland Urke
- JOBBET SVART: Over 50 nåværende og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo er tatt for å jobbe svart, ifølge Skatteetaten. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Over 50 ansatte ved USAs ambassade tatt for svart arbeid

Mellom 15-20 blir anmeldt for grovt skattesvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 50 nåværende og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo er tatt for å jobbe svart, ifølge Skatteetaten.

Mellom 15 og 20 av disse vil bli politianmeldt for grovt skattesvik, og det dreier seg for flere om opptil 2 millioner kroner som er unndratt beskatning, melder TV 2.

- Denne saken er omfattende og alvorlig. Derfor synes jeg det er veldig bra at vi har avdekket dette, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Lønnsslipper Tidligere i år sendte Skatteetaten brev drøyt 50 tidligere og nåværende ambassadeansatte. Der ble de bedt om å sende inn lønnsslipper for alle årene de hadde jobbet ved ambassaden. Dette medførte at Skatteetaten mener over 50 ansatte har jobbet helt eller delvis svart.

Ifølge TV 2 kom skattemyndighetene over sakene da en ekssamboer til en av de ansatte ved ambassaden tipset dem. Dermed skal myndighetene ha fått kjennskap til hvilken konto som ble brukt til lønnsutbetalinger og således ha funnet ut hvem som mottok penger.

Bekrefter Skattedirektøren opplyser at de fikk et tips som ledet til at saken kom for en dag. En av de ansatte bekrefter overfor kanalen at bare deler av lønnen ble rapportert til myndighetene.

- Det var vanlig praksis blant de ansatte ved ambassaden å kun rapportere inn deler av lønnsutbetalingen til Skatteetaten. Grunnen til dette var at arbeidsbelastningen og ansvaret var stort ved ambassaden sammenlignet med lønnsnivået, sier vedkommende.

Sak i 2010 TV 2 avslørte i 2010 at nordmenn jobbet som agenter i en hemmelig overvåkingsenhet for den amerikanske ambassaden i Oslo. Dagen etter avsløringen meldte åtte av agentene seg for skatteetaten i Oslo. Der innrømmet de svart arbeid, og søkte om skatteamnesti, som er et tilbud til skattytere som frivillig forteller om skjulte formuer eller penger de har tjent svart.

Skatteetaten anmeldte mennene for grovt skattesvik, men politiet henla saken våren 2012 som intet straffbart forhold, en avgjørelse som skattemyndighetene valgte å ikke påklage. (©NTB)