- Over 50 drept etter valget i Elfenbenskysten

Over 50 mennesker er drept i valgrelaterte voldshandlinger i Elfenbenskysten, opplyser FNs høykommissær for menneskerettigheter. FNs sikkerhetsråd skal diskutere krisen mandag.

UROLIG: Ivorianske gendarmer (politisoldater) holder vakt under et valgkamparrangement i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan. Foto: Sunday Alamba/AP/Scanpix
UROLIG: Ivorianske gendarmer (politisoldater) holder vakt under et valgkamparrangement i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan. Foto: Sunday Alamba/AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 50 mennesker er drept i valgrelaterte voldshandlinger i Elfenbenskysten, opplyser FNs høykommissær for menneskerettigheter. FNs sikkerhetsråd skal diskutere krisen mandag.

FNs høykommissær Navi Pillay fordømte søndag også det hun beskrev som «omfattende brudd på menneskerettighetene».

- De siste tre dagene har flere enn 50 mennesker mistet livet og minst 200 blitt skadd, sier Pillay i en uttalelse.

Verdenssamfunnet anerkjenner opposisjonslederen Alassane Ouattara som landets rettmessige president, men president Laurent Gbagbo nekter å gi fra seg makten.

Gbagbo ba i helgen FN-styrken som er utplassert i landet, om å forlate den kriserammede, vestafrikanske staten.

- FN drar ikke FNs generalsekretær Ban Ki-moon avviser president Laurent Gbagbos krav om at FN-styrkene forlater Elfenbenskysten. Han advarer om konsekvenser hvis tilhengerne hans angriper FN-soldater. Søndag advarte også Frankrikes utenriksminister om at de franske styrkene i landet vil skyte tilbake om de blir angrepet.

Gbagbo beordret lørdag FNs styrker ut av Elfenbenskysten. Men Ban har ingen planer om å trekke soldatene ut, selv om de er blitt rammet av flere angrep de siste dagene.

Sikkerhetsrådet skal ta opp situasjonen i det vestafrikanske landet i et møte mandag. Da skal mandatet til FN-styrken, som går ut 31. desember, diskuteres.

- Blander seg Gbagbo anklager FN-styrkene for å støtte rivalen Ouattara. Ban gjorde det klart at Gbagbo må gå av og overlate makten til Ouattara, som fikk over 54 prosent av stemmene ved valget. Men Gbagbo klamrer seg til makten.

- FN-styrkene har blandet seg inn i Elfenbenskysten indre anliggender, sa Gbagbos talskvinne Jacqueline Oble lørdag.

Også franske styrker ble beordret ut av landet.

Men FN-styrken UNOCI skal oppfylle sitt mandat og vil fortsette å overvåke og dokumentere brudd på menneskerettighetene, oppfordringer til hat og vold og angrep på FNs fredsbevarende styrker, heter det i en erklæring fra Ban.

Beskytter Ouattara Etter valget er FN-styrkene blant annet utplassert for å beskytte Ouattara, som sitter isolert i et hotell i utkanten av Abidjan. Der er de blitt angrepet av soldater som er lojale mot Gbagbo, og to observatører ble lørdag såret.

Ban er svært bekymret over angrepene og beskylder sikkerhetsstyrker som er lojale til Gbagbo, for å stå bak. FNs radiokanal Unoci FM er nå en av de få nyhetskanalene for ivorianerne, ettersom opposisjonens aviser og mange utenlandske TV-kanaler ble forbudt etter valget, skriver BBC.

FN-styrken UNOCI, som består av 10 000 soldater og politifolk, ble satt inn etter borgerkrigen i 2002 med formål om å få slutt på konflikten mellom Gbagbo-tilhengere i sør og opposisjonen i nord. Gbagbos styre øker nå frykten for en ny krig.

Elfenbenskysten var tidligere et, etter afrikanske forhold, velfungerende og rikt land, men er de siste 20 årene blitt rammet av politisk uro som har hemmet utviklingen kraftig.

(NTB)