Over 50 drept i kraftige angrep i Syria

Minst 50 personer, blant dem 13 barn, er drept i granatangrep fra syriske sikkerhetsstyrker i byen Houla sentralt i Syria, ifølge aktivister.

DEMONSTRASJON: Syrere demonstrerer mot president Bashar al-Assad i en ny protest fredag. Det var voldsepisoder i Syria også fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: Syrere demonstrerer mot president Bashar al-Assad i en ny protest fredag. Det var voldsepisoder i Syria også fredag. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syria har ikke sluttet å bruke tunge våpen mot landets innbyggere, konstaterer FNs generalsekretær Ban Ki-moon i et brev til FNs sikkerhetsråd fredag.

I brevet heter det at det er skjedd «litt framgang på enkelte områder», men at voldsnivået fortsatt er svært høyt. Ban sier samtidig at stadig større deler av enkelte byer nå er kontrollert av opprørerne.

Sammenstøt Ifølge aktivister begynte de syriske sikkerhetsstyrkene å skyte med granater mot Houla fredag kveld.

- De skyter akkurat nå, dødstallene er enorme, sier aktivisten Ahmad Kassem.

Tidligere fredag kom det meldinger om en rekke sammenstøt rundt om i Syria, som skal ha kostet flere titalls mennesker livet.

I byene Aleppo og Idlib møtte titusenvis av mennesker fram for å demonstrere mot president Bashar al-Assads regime. De ble møtt av syriske sikkerhetsstyrker, som skjøt med skarpt mot demonstrantene, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

I Aleppo ble minst fem mennesker drept, blant dem to barn, ifølge gruppa. I alt skal flere titalls mennesker ha blitt drept i sammenstøt i en rekke byer i Syria.

Stridsvogner inn For første gang siden det syriske opprøret startet for drøyt 14 måneder siden, rullet også stridsvogner inn i byen, som er Syrias nest største. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights kjørte stridsvognene gjennom flere nabolag nord i byen, der tusenvis var samlet til begravelse.

Også i byene Homs og Houla ble en rekke personer drept, mens regjeringsstyrkens helikoptre gikk til angrep mot opprørskontrollert landsbyer i Latakia-området nær grensa til Tyrkia. Minst 20 personer skal ha blitt såret i angrepene.

I Kansebba i det samme området ble fire politimenn drept i sammenstøt med opprørere.

Nytt Annan-besøk De siste voldsepisodene skjer samtidig med at FNs Syria-utsending Kofi Annan legger siste hånd på planene om et nytt besøk til Syria, nesten halvannen måned etter at en våpenhvile i det uroherjede landet skulle ha trådt i kraft.

Ifølge syriske aktivister har mer enn 12.600 mennesker mistet livet i konflikten, mens FN mener at rundt 10.000 er drept.

Ifølge FN-observatørene som er i landet, tar syriske myndigheter i mindre grad i bruk tunge våpen. I stedet er målrettede angrep og massearrestasjoner blitt strategien, sier observatørene.

Ban Ki-moon anklager også «etablerte terroristgrupper» for å være involvert i flere av bombeangrepene i Syria den siste tiden og advarer mot å forsyne noen av partene med våpen, militær støtte eller trening. (NTB)