Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russefeiring:

Over 50 meldinger om russ

Natt til 1. mai har politiet rykket ut til over 50 oppdrag som gjelder russ. Fem barn som overnattet ute ble skremt av en brølende russ, mens en 17 år gammel jente måtte kjøres hjem etter å ha blitt satt av en russebuss.

RUSSEBRÅK: Politiet har mottatt en del meldinger om russ natt til 1. mai, men oppfatter ikke at det har vært mer enn tidligere år. FOTO: NTB Scanpix
RUSSEBRÅK: Politiet har mottatt en del meldinger om russ natt til 1. mai, men oppfatter ikke at det har vært mer enn tidligere år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har Sørvest, Sørøst og Øst politidistrikt rykket ut til over 50 oppdrag som gjelder russ. Hovedsakelig har det dreid seg om støy, men politiet har også opplevd slåssing og ordensforstyrrelser.

Dagbladet har vært i kontakt med utvalgte politidistrikt, og den gjengse oppfattelsen blant operasjonslederne er at det ikke har vært mer hendelser enn det som regnes som normalt.

Ett politidistrikt har imidlertid måttet håndtert litt flere meldinger enn de andre.

Operasjonsleder i Sørvest politidistrikt, Jøran Solheim, forteller at mellom klokka 22 og 05 har de rykket ut til 19 oppdrag som involverer russ. Oppdragene gjelder alt fra mindreårige i russebuss, skadeverk, slagsmål, beruselse og høy musikk.

Skremte barn

Solheim forteller om en hendelse hvor barn har blitt skremt.

Politiet fikk inn en melding fra en person som hadde med seg fem barn på overnattingstur under åpen himmel. I løpet av natta observerte de en russ som utførte skadeverk på en bil.

- Ungene ble selvfølgelig veldig skremt da en russ sto og brølte på en parkeringsplass. Til slutt knuste russen et speil på en bil, forteller Solheim som opplyser at de ikke fikk tak i gjerningspersonen.

Politiet så seg også nødt til å bortvise en russebuss etter et slagsmål. Fire ikke-russ skal ha slengt med leppa til russen, noe som ledet til slagsmål. Solheim forteller at de involverte ble bortvist fra stedet, og at forholdet muligens vil bli anmeldt.

I løpet av natta registrerte distriktet 30 ordensforstyrrelser som resulterte i bortvisninger.

RUSS: I russelåtene til mannen som går under navnet «DJ Pøssycat», oppfordres det blant annet til selvmord. Mens temaer som voldtekt, vold og narkotikabruk går igjen i flere sanger. Video: Duracell 2019/Skjermdump. Vis mer

Jente satt av

Politiet registrerte også to tilfeller av at mindreårige var med russen på «rulling». For en 17 år gammel jente endte det med at hun ble satt av, og måtte kjøres hjem av politiet.

- Jenta var tydeligvis ikke interessant for russen lenger, og ble satt av etter at russebussen hadde kjørt forbi Sandnes. Hun fikk problemer med å komme seg hjem, så vi kjørte henne hjem, forteller Solheim.

Operasjonsleder i Sørøst politidistrikt, Anne Meyer, forteller til Dagbladet at de har rykket ut til 24 oppdrag som gjelder russ. Hovedsakelig har det dreid seg om høy musikk.

- Vi hadde et oppdrag i Sandefjord hvor 15 russebusser hadde samlet seg. Det er klart at når alle spiller høy musikk, så blir det litt voldsomt. Men når vi sier fra, så demper de seg eller drar fra stedet, forteller Meyer.

4000 på russearrangement

Meyer forteller om en natt for noen uker siden, da politiet mottok over 30 meldinger i løpet av ei natt.

- Jeg synes det nesten har vært litt roligere nå, enn det var den natta. Men det går selvfølgelig ut over kapasiteten til politiet, som skal gjøre andre ting enn å dempe musikk.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Kari Monsen, vil skryte over de 4000 som deltok på en russefeiring på Tusenfryd tirsdag kveld.

Det ble registrert noen hendelser som omfatter narkotika, drikking på offentlig sted og beruselse, men stort sett var de aller fleste blide og hyggelige, opplyser Monsen.

RUSSETID: Russetida er for alvor i gang, og flere busser har begynt å «rulle» omkring i Oslo. Men flere og flere sier at de ikke ønsker å være på russebuss. Videoreporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Kvinne til sykehus

I distriktet for øvrig ble det registrert totalt åtte meldinger som gjaldt russ.

I forbindelse med en samling av russ i Fredrikstad ble en ung kvinne sendt til sykehus med mulig armbrudd.

- På stedet ble vi fortalt at vedkommende falt ut i veibanen, og ble påkjørt av et russekjøretøy. Vi har ikke fått klarhet i om hvilket kjøretøy som var involvert, eller hvem som var føreren av kjøretøyet, forteller Monsen til Dagbladet.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, forteller at de har opplevd mye støy og klager på russen, og at hendelsene har fordelt seg jevnt på Asker og Bærum.

- Vi har ikke tall på hvor mange oppdrag som gjelder russ, men jeg har ikke inntrykk av at det har vært mer enn tidligere år, sier Pedersen til Dagbladet.

Slagsmål

Da Dagbladet snakket med Pedersen klokka 06 onsdag morgen, fortalte han at det fortsatt kom inn meldinger til politiet angående fyll.

- Nå nettopp rykket vi ut til en melding om at en person skal ha blitt slått ned. Det er en del personer på stedet, og fornærmede kjøres til sykehus.

Da Dagbladet klokka 04.30 var i kontakt med operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen, fortalte han at de har registrert litt ekstra aktivitet i forbindelse med fyll og russefeiring, men at det ikke har vært alvorlige hendelser.

- Ingen har blitt skadd og ingen har blitt satt i arresten, opplyste Pettersen til Dagbladet.

- Gjelder alle

Operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Svein Aakervik, beskriver det som en «standard natt til 1. mai». Det har vært en del beruselse og bevegelse blant russen, men ikke mer hektisk enn en vanlig natt til søndag, opplyser han.

- Stort sett har det vært greit. Det er selvfølgelig utfordrende å få folk til å høre etter når de er beruset, men det gjelder alle - ikke bare russen, sier Aakervik til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!