Over 50 millioner hiv-smittede

For første gang er antall hiv-positive over 50 millioner. Til tross for massiv satsing på forebyggende arbeid øker antall tilfeller dramatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Verdens Helseorganisasjon som offentliggjør de dystre tallene i en rapport. Siden viruset og aids-sykdommen ble oppdaget i 1981 har over 50 millioner mennesker fått diagnosen hiv-positiv. Ifølge FNs aidsprogram UNAIDS fortsetter økningen i antall nye tilfeller til tross for den massive innsatsen for å forebygge spredning. Det er særlig i u-land at spredningen er størst. Land sør for Sahara, som Zimbabwe, Botswana og Namibia står for den største økningen i antall nye hiv-positive, melder BBC online.

Dyster rekord

Ifjor døde 2,6 millioner mennesker av aids, en ny dyster rekord. Totalt har 16 millioner mennesker dødd av sykdommen.

Det er nå flere kvinner enn menn som bærer viruset, viser den nye statistikken. Gjennomsnittlig levetid i det sørlige Afrika er ventet å falle fra 59 år på tidlig 90-tall til 45 mellom år 2005 og 2010.

Sovjet eksploderer

I den tidligere Sovjetunionen får eksplosjonen av sprøytenarkomane skylda for verdens bratteste hiv-kurve. Antall hiv-smittede økte med over en tredel fra 1996 til 1999. Det er nå rundt 360 000 hiv-positive i det tidligere Sovjet. I Moskva ble det rapportert tre ganger så mange tilfeller i de ni første månedene i år, som i alle foregående år tilsammen.

Få lyspunkt

Det er foreløpig ingenting som tyder på at spredningen av hiv-viruset er i ferd med å bremse. De siste årene har økningen holdt seg relativt stabil på ti prosent globalt. Men FN trekker fram forsøksprosjekter i India og Brasil som lovende.

Forskerne advarer vesten mot å si seg fornøyd med tingenes tilstand. Ny medisin kan virke som en sovepute.

- Vi har sett eksempler fra Nord-Amerika og Vest-Europa at tilgangen på livsforlengende medisin kan bidra til en rasering av praktisering av sikker sex, sier Peter Piot direktør i UNAIDS ifølge BBC.