PRESENTERTE KRISEPAKKE: Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg presenterte regjeringens krisepakke for eksportnæringen. Foto: KNUT FALCH/SCANPIX
PRESENTERTE KRISEPAKKE: Sylvia Brustad og Jens Stoltenberg presenterte regjeringens krisepakke for eksportnæringen. Foto: KNUT FALCH/SCANPIXVis mer

Over 50 mrd. i krisetilskudd

Regjeringens krisepakke for eksportnæringen klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Regjeringen gir et ekstratilskudd på 50 milliarder kroner til Giek (Garanti-intituttet for eksportkreditt) samt én milliard ekstra kroner til Innovasjon Norge.

Det er responsen på virkningene av bølgedalen norsk eksportnæring er inne i, meddelte statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Sylvia Brustad på en pressekonferanse i ettermiddag.

Sikkerhet
Med tilskuddet økes rammene for Giek, som er sikkerhetsventilen norske bedrifter har mot uforutsette tap i forbindelse med utenlandshandel, til 110 milliarder kroner - nær en fordobling fra dagens nivå.

- Dette er det mest alvorlige tilbakeslaget i verdensøkonomien siden 30-tallet, slo en alvorstynget Stoltenberg fast
, og framholdt at krisen i norsk eksportnæring er todelt:

- På den ene siden uteblir etterspørselen fra utlandet - på den andre siden har eksportrettede bedrifter problemer med å finansiere prosjektene sine, sa statsministeren og lovet at tiltakene vil bli satt i verk nærmest umiddelbart, så snart de er vedtatt.

Regjeringens frykt er en resesjon allerede i inneværende år, som vil gå hardt ut over norske bedrifter og i neste instans norske arbeidsplasser. Dagens annonserte krisepakke er et direkte mottiltak til et slikt scenario.

- Arbeid for alle er det viktigste for denne regjeringen, slo Arbeiderparti-lederen fast.

Starthjelp
Først og fremst håper regjeringen at krisepakken vil fungere som starthjelp til det skadeskutte Eksportfinans, som er sentral i finansieringen av eksportrettede prosjekter i Norge.

De siste dagene har det kommet for dagen at låneinstitusjonen - som eies dels av staten, dels av Norges største finansaktører - har store problemer med selv å få lån. Dominoeffekten av dette blir stans i de eksportrettede prosjektene og permitteringer.

Med tilskuddet til Giek vil lånene bankene gir til eksportprosjekter gjennom Eksportfinans, ha et langt større sikkerhetsnett enn i den nåværende situasjonen, og regjeringen håper dette, sammen med rentereduksjonene fra Norges Bank tidligere i høst, vil få fart i denne delen av økonomien igjen.

Tiltaket er primært rettet mot verftsindustrien, som sliter hardt for tida. Bransjen får alene en byggelånsgaranti på 8 milliarder; det er en økning på 3 milliarder fra dagens rammevilkår.

Begeistring
Det antas at tidligere stortingsrepresentant og styreleder i skipsbyggingsgiganten Bergen Group, Magnus Stangeland, har vært en av hovedlobbyistene bak den nye krisepakken. Han er svært begeistret over regjeringens kunngjøring i dag.

- Dette er særdeles viktig, ikke bare for min bransje, men for hele eksportindustrien, sier den tidligere Austevoll-ordføreren til TV 2 Nyhetskanalen.

Også organisasjonen Industri Norge, med rundt 2000 medlemsbedrifter, er tilfredse med redningspakken.

- Dette er et veldig bra svar på temaene vi har tatt opp regjeringen over lang tid; vi er fornøyd med at det har skjedd såpass raskt, sier Industri Norges bransjepolitiske direktør Knut E. Sunde til NTB.

- Tregt
Frp-formann Siv Jensen synes krisepakken kommer seint, men godt.

- De er usedvanlig trege til å reagere, jeg er redd denne pakken kommer for seint. Likevel er det tross alt bedre at den kommer nå, enn at det ikke skjedde noe, sier Jensen til NTB.

Samtidig sier Frp-lederen seg skuffet over at bare eksportnæringen blir tilgodesett.

- Foreløpig gjør regjeringen ingenting for å hjelpe alvorlig utsatte bedrifter i andre deler av norsk næringsliv. Bedrifter går over ende hver uke, sier hun.

Regjeringen har prioriert arbeidet med krisepakken svært høyt de siste dagene; næringsminister Brustad avlyste først en Tyrkia-tur med kronprins Haakon, dernest et besøk til Kongsberg med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, for å jobbe med tiltaksplanen, som i likhet med regjeringens tidligere krisepakker fra i høst blir lansert på en søndag.