Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 500 drept i skjelv

Minst 530 mennesker har mistet livet, og over 5000 er skadd etter et kraftig jordskjelv som rystet algeriske hovedstaden Alger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at dødstallene vil fortsette å stige utover dagen.

Sentrum for skjelvet, som målte 6,7 på Richters skala var byen Thenia, omkring 70 kilometer øst for Alger. Hovedskjelvet inntraff klokka 19.44 norsk tid i går kveld.

Redselsfulle scener

- Familier stormet ut i gaten i panikk. Skjelvet varte i flere sekunder, kunne Reuters-journalist Paul de Bendern rapportere fra Alger.

De fleste omkomne er funnet i Thenia og Roubia som ligger øst for hovedstaden. Mange skal ha omkommet eller blitt skadd da de hoppet ut av vinduer i frykt for at husene deres skulle rase sammen.

- Mange bygninger har falt sammen, og mange mennesker er skadd og drept, sa en talsmann for sivilforsvaret i Alger.

Hjelpearbeidet for å berge folk som ligger fastklemt i ruinene pågikk i hele natt.

Mange skjelv

I følge italienske seismologer varte skjelvet i hele fem minutter. Hovedskjelvet ble fulgt av ett kraftig og flere svakere etterskjelv. Episenteret for skjelvet skal ha vært 10 kilometer under bakken, og blir av fagfolk ved det italienske seismologiske institutt betegnet som «en større seismologisk begivenhet som friga store mengder energi».

Jordskjelvområde

Algerie rammes hyppig av jordskjelv, men sjelden av denne styrken. I følge U.S. Geological Survey er skjelvet det kraftigste som har rammet Nord-Afrika siden 1980, da et mye sterkere skjelv som målte 7,7 på Richters skala, drepte omkring 5000 mennesker. Dødsfall er også registert i skjelv i 1999, 1994, 1989 og 1954. Det alvorligste skjelvet som er dokumentert fra Algerie er fra 1715. Da ble landets hovedstad nærmest lagt i ruiner og 20 000 mennesker skal ha omkommet.

Algerie ligger i skjæringspunktet mellom den euroasiatiske og afrikanske jordplaten. Sistnevnte beveger seg rundt seks millimeter nordvestover i året. Det er når de to platene støter mot hverandre at jordskjelvet oppstår.

I RUINER: Algerisk TV viser bilder av det som en gang var en trapp etter jordskjelvet onsdag kveld.
KRISEBEREDSKAP:</B> Sykehus over hele Algerie er satt i kriseberedskap for å hjelpe de som trenger hjelp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media