Coronavaksine:

Over 65: Får tredje dose

Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at pandeminen ikke er over. Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle eldre får en boosterdose med coronavaksine minst seks måneder etter andre vaksinedose.

- Regjeringen har valgt å følge denne anbefalingen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen.

- FHI mener beskyttelsen vil kunne falle hos de eldre. Målet er øke beskyttelsen mot alvorlig sykdom, sier Høie.

Følger tidligere program

Rekkefølgen vil følge samme aldersprioritering som tidligere vaksineprogram. Det vil si:

Anbefaling om boosterdose til alle fra 65 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere, hvor det har gått minst 6 måneder siden andre vaksinedose. Rekkefølgen bør følge samme aldersprioritering som ved grunnvaksinasjon, dvs. alle fra 85 år og eldre, inkludert sykehjemsbeboere først, deretter aldersgruppene 75–84 år og til slutt aldersgruppen 65–74 år.

- Prioritere dose en og to

Norge har fra tidligere åpnet for en tredje vaksinedose til folk med nedsatt immunforsvar. Mandag godkjente EMA Pfizer for en tredje dose.

- Det er viktig at kommunene først prioriterer å gi dose én til uvaksinerte og dose to til dem som bare har fått én dose. Deretter bør de prioritere å gi tredje dose til personer med alvorlig svekket immunforsvar, samt å vaksinere mot sesonginfluensa, sier Høie.

- Ingen er trygge før alle er trygge.

BOOSTERDOSE: Regjeringen har valgt å følge FHI sin anbefaling. Foto: Ali Zare / NTB
BOOSTERDOSE: Regjeringen har valgt å følge FHI sin anbefaling. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

- Usikker beskyttelse

Vaksinesjef Geir Bukholm påpeker at det er usikkert hvor mye bedre beskyttelsen blir ved en oppfriskningsdose.

- Vi vet ikke hvilket nivå antistoffer som er nødvendig for å gi beskyttelse.

Når det gjelder befolkningen under 65 år, har ikke regjeringen per noe godkjent en oppfriskningsdose.

FHI kom med sin anbefaling fredag i forrige uke. I anbefalingen står det at det så snart det foreligger en godkjenning fra Det europeiske legemiddelverket (EMA) for booster-vaksinering, planlegges for oppstart av vaksinasjon av denne gruppen i kommunene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer