NEDFOR: En ny undersøkelse viser at 6500 norske ungdommer driver med selvskading. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
NEDFOR: En ny undersøkelse viser at 6500 norske ungdommer driver med selvskading. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Over 6500 ungdommer skader seg selv

Dramatiske tall i ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 5.000 norske jenter og rundt 1.500 norske gutter i 15-16-årsalderen driver med selvskading. Det viser en ny europeisk undersøkelse.

De norske tallene i den omfattende undersøkelsen er bearbeidet av legen Lene Dæhlen Selnes, som arbeider med en studie om selvskading, skriver Vårt Land.

Hun mener det er viktig å huske på at langt fra alle unge som sliter med selvskading, har en fortid innen psykiatrien.

- Omkring halvparten av dem har aldri vært i kontakt med en psykolog eller fått annen form for hjelp. De mangler en god måte å uttrykke seg på, sier hun.

Hun mener at samtale er en viktig metode for å få de unge til å åpne seg, og mener at fastleger og helsesøstre kan redde mange unge fra selvskading ved å ta en prat.

Leder Astrid Grydeland Ersvik i landsgruppen av helsesøstre er enig. De fem siste årene har norske helsesøstre arbeidet ekstra mye med temaet selvskading.

- Vi vet hvor viktig det er å være til stede slik at de kan snakke ut, sier hun. (NTB)