UTRYKNING: Bildet viser en politibil og mannskaper fra Københavns Brandvæsen på utrykning. Arkivfoto: NTB Scanpix. 
UTRYKNING: Bildet viser en politibil og mannskaper fra Københavns Brandvæsen på utrykning. Arkivfoto: NTB Scanpix. Vis mer

Over 70 biler er påtent i Sverige. Nå rammes Danmark av bilbranner

Natt til søndag ble minst ti biler påtent i København. I natt har det skjedd flere nye branner. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til søndag ble minst ti biler påtent i København - og politiet i Danmark jobber nå for å finne ut hvem som står bak.

Sverige har nemlig opplevd en bølge av bilbranner den siste tiden, med mer enn 70 påtente biler bare i Malmø.

I tillegg har det blitt påtent biler i flere andre svenske byer den siste måneden, noe som er blitt betegnet som terror mot sivilsamfunnet.

- Det er ennå for tidlig å si noe om det kan ha sammenheng med brannene i Sverige, men det er i og for seg likegyldig. Vi vil ikke tolerere systematisk påtenning av biler på gata i København, og har derfor satt oss ned og laget en håndfast plan for å komme det til livs, sa visepolitimester Rasmus Skovgaard i København i en pressemelding som ble sendt ut i går.

Flere branner i natt

Brannene skaper usikkerhet og frykt blant bileiere i den danske hovedstaden.

I går opplyste politiet i København at de hadde satt inn tiltak for å forhindre at flere biler ble påtent, men natt til mandag har det skjedd flere nye branner.

Det opplyser politiet i København på twitter.

Hvor mange biler som ble påtent i natt er fortsatt uklart, men politiet har varslet at de vil komme med ny informasjon om saken i en pressemelding i løpet av dagen, skriver Berlingske Tidende.

Det er uklart om politiet har pågrepet noen etter nattens branner.

- Handler om oppmerksomhet

Rådgiver Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter uttalte i helga at slikt hærverk ofte er å se i områder med høy arbeidsløshet og sosial nød blant ungdom.

Faktisk så man lignende tendenser i 2010 og 2011 i Groruddalen i Oslo, men at det den gang ble satt inn tiltak, blant annet ble det satset på midler til skoler og tilrettelagt for tilbud i nærområdet.

– Det er ingen symbolikk i bilbranner, men jeg tror det er snakk om å få oppmerksomhet, sa Sultan til NTB.