Over 70 drepte og folk ute etter portforbudet i Kairo

Minst 73 drepte i dag og tusenvis av mennesker som er ute i gatene i Kairo etter portforbudet, som trådte i kraft klokka 19.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at portforbudet i denne omgang ikke overholdes bokstavelig. Det er så langt ingen tegn til at politiet forsøker å arrestere folk som bryter portforbudet.

Innenriksdepartementet sa tidligere i kveld at de vil ta seg av dem som er ute i gatene etter klokka 19 på «en bestemt måte». Men legger til at det vil være innenfor loven. Men nyhetsbyråer melder at det er færre i gatene nå enn tidligere i ettermiddag.

Skriver navnet på armen
Hæren har ikke vist noen nåde eller vilje til kompromiss med tilhengerne til Det Muslimske Brorskap, etter at leirene de hadde satt opp, ble tatt, og mer enn 600 mennesker ble drept onsdag.

Nyhetsbyrået Reuters melder at 50 er drept i Kairo, fem i Fayoum, åtte i Damietta, fem i Alexandria, og fem i Ismailia i dag. Brorskapet har varslet om ei uke med demonstrasjoner mot de militære kupp-makerne.

Mange demonstranter er uansett forberedt på det verste, og skriver navnene sine på underarmen, slik at de lettere kan identifiseres hvis de dør.Det kommer fram av ei Twitter-melding på The Guardian.

I Kairo har det vært skyting mange steder. Dette skjer etter onsdagens massakre med mer enn 600 drepte. Det Muslimske Brorskapet hadde i dag sammenkalt til «raseriets fredag».

Portforbud klokka 19
Anti-kupp alliansen, der Det islamske brorskapet er med, melder at minst 25 er drept på Ramses-plassen. Øyenvitner kaller det som har skjedd på Ramses-plassen i Kairo for en «massakre».

Ti-tusener demonstrerer mot måten hæren ryddet leirene med demonstranter som støtter den avsatte presidente Muhammed Mursi på onsdag. Mursi-tilhengerne mener at rundt 2000 ble drept da.

Statlig egyptisk TV melder at Innenriksdepartementet ber folk om å ikke oppholde seg i sentrum av de store byene, de vil ta et oppgjør med terroristene. Det kan bety at et større anslag mot demonstranter kan være på vei fordi de som ennå er i gatene er definert som terrorister.

Minst fire tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Mursier er drept i byen Islailia ved Zuez-kanalen, ifølge Al-Jazeera. Dette er akkurat bekreftet av det egyptiske innenriksdepartementet.

Al Jazeera melder at gatene i sentrum av Kairo sakte tømmes. Det betyr at de fleste ser ut til å ville rette seg etter portforbudet.

Automatgevær
Det er også meldt om skyting på brua 6. oktober i sentrum av Kairo, og folkemassen flyktet fra stedet. Demonstrantene der  er på vei fra Nasr-byen til Ramses-plassen midt i hovedstaden. Mursi-tilhengere sier også at politiet har fyrt av tåregass mot demonstranter på den samme brua.

Det høres skyting fra automatgevær og rifler fra Tahrir-plassen. Det skytes også med tåregass og haglegevær.

Associated Press melder at helikoptre sirkler lavt over demonstranter, mens grupper av mennesker setter opp sjekkpunkter i Kairo.

Ikke bare Brorskapet
Al-Jazeera visete for noen timer siden bilder av  strømmer med demonstranter på vei til Ramses-plassen. De ropte slagord om at folket vil henrette kupp-generalen Abdel Fattah el-Sisi. BBC melder at det også er sekulære blant demonstrantene. De demonstrerer fordi de mener kuppet og blodbadet hæren sto bak er galt.

Al-Jazeera melder også om demonstranter som ikke er fra Brorskapet. TV-kanalen med gode kilder i Egypt mener dette viser at det er mange fra den urbane middelklassen som tar avstand fra den måten hæren ryddet leirene til Brorskapet på onsdag.

Al-Jazeera melder at flere mennesker kommer for å vise deres reportere ved Ramses-plassen bilder av det de sier er døde mennesker. Det skal nå være flere mennesker som går fra Ramses-plassen, enn som går inn i den.

Hæren har gjort det klart at de vil skyte med skarpt mot demonstranter som angriper offentlige bygninger.

NAVNGITT: Demonstranter skriver navnene sine på underarmen for å kunne bli identifisert, hvis de skulle bli drept. Bilde sendt ut på Twitter av Mahmoud Khattab.
NAVNGITT: Demonstranter skriver navnene sine på underarmen for å kunne bli identifisert, hvis de skulle bli drept. Bilde sendt ut på Twitter av Mahmoud Khattab. Vis mer